'Corporaties kunnen niet zonder verkoop'

Woningcorporaties zien zich genoodzaakt een deel van hun sociale huurwoningen te verkopen. Het geld is nodig om woningen in achterstandsbuurten op te kunnen knappen.

Ton Damen
null Beeld anp
Beeld anp

De Amsterdamse woningcorporaties hebben vrijwel geen geld om het verval in achterstandsbuurten tegen te gaan. De financiële situatie verschilt per corporatie, maar volgens de corporatiebesturen schieten de budgetten zonder de verkoop van sociale huurwoningen tekort. Vooral het bestuur van De Key waarschuwt voor te hoog gespannen verwachtingen.

"Wij kunnen maximaal twee- tot driehonderd huizen ingrijpend verbeteren," zegt Leon Bobbe, bestuursvoorzitter van De Key. "In dat tempo zijn we 100 jaar bezig om al onze 35.000 woningen aan te pakken."

Er is volgens Bobbe geen zicht op verbetering. "Iedereen ervaart dat de financiële ruimte krapper wordt. Corporaties besteden per woning per jaar bijna vijf maanden huur aan belastingen."

En: "In het coalitieakkoord van Amsterdam staat dat woningcorporaties geen woning meer mogen verkopen. Als de gemeente daaraan vasthoudt, kunnen we het helemaal schudden."

Groeiende tweedeling
Vorige week stelde onderzoeksbureau Rigo in een rapport dat de leefbaarheid in achterstandswijken sinds 2012 verslechtert. Dat komt doordat kwetsbare groepen een huis zoeken in buurten waar de huren nog laag zijn. In die wijken staan de slechtste huizen.

Als bestuurslid van corporatiekoepel Aedes en initiatiefnemer van het onderzoek van Rigo is Hester van Buren, bestuurder van Rochdale, ook bezorgd. Ook zij wijst op de krappe financiële middelen.

"Dit jaar moet een keerpunt worden. Maar woningcorporaties hebben veel taken, denk aan duurzaamheid, betaalbaarheid, beschikbaarheid en kwaliteit. We moeten keuzes maken. Het betekent dat als we zowel nieuwbouw als de ontwikkelbuurten willen doen, we woningen moeten blijven verkopen. De opbrengsten hebben we in onze begroting opgenomen."

Stedelijke vernieuwing
Volgens Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties, heeft het Rigowetenschappelijkbewezendatde tweedeling groeit.

"Het rijk is in 2012 gestopt geld in de stedelijke vernieuwing te steken. Tegelijkertijd moesten mensen in zorginstellingenweer thuis gaanwonen, zonderdatwerdnagedacht over de gevolgen voor de woonwijken waar ze in terechtkwamen. In Amsterdam is de situatie iets beter dan elders omdat hier is geïnvesteerd in stedelijke vernieuwing. Binnenkort worden plannen bekendgemaakt voor De Banne in Noord en de H-buurt in Zuidoost."

undefined

null Beeld Barbara Lateur
Beeld Barbara Lateur

Vizier op specifieke buurten
De investeringen in de achterstandsbuurten werden in 2016 ingang gezet door wethouder Laurens Ivens (SP).Hetis aanhemtedankendat de tweedeling in Amsterdam niet zo scherp uitvalt als in andere steden. "Nieuw is dat we geen grote brokken stad onder de loep nemen," zegt Ivens.

"Wij kijken op microniveau, naar specifieke buurten, zoals De Banne,waar het nog niet zo heel goed gaat." Volgens Ivens erkent de gemeente de urgentie en wordt er geïnvesteerd in sociale voorzieningen en de openbare ruimte. "Corporaties moeten hun eigen woningen onderhouden."

Geliberaliseerd
Van woningen verkopen kan volgens Ivens geen sprake zijn. Van de sociale huurwoningen kunnen er 1250 worden geliberaliseerd voor de middeninkomens, maar de woningen mogen niet worden verkocht.

'Over tien jaar geen verschil meer tussen de buurten'

Amsterdam is druk doende 32 'ontwikkelbuurten' aan te pakken. "Het is de bedoeling dat het over tien jaar niet meer uitmaakt in welke buurt van Amsterdam je woont," zegt Max van Engen, directeur Wonen van de gemeente Amsterdam.

"We zijn begonnen in Noord, Zuidoost en Nieuw-West, waar de stedelijke vernieuwing door de crisis is gestopt." De stad trekt de komende vier jaar tien miljoen euro extra uit voor zogenoemde focuswijken. Het gaat deels om dezelfde buurten als de veertig achterstandswijken die minister Ella Vogelaar (PvdA) in 2007 landelijk selecteerde, waaronder Noord en Nieuw-West.

Premier Jan Peter Balkenende zei destijds dat het aanwijzen van 'aandachtswijken' alleen zin heeft als alle betrokken partijen tegelijk werken aan sociale vernieuwing. Een jaarlater gooide de crisis roetin het eten. In 2011 registreerde het Sociaal Cultureel Planbureau dat de situatie in Vogelaarwijken tussen 1999 en 2008 nauwelijks was verbeterd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden