Plus

'Corporaties hebben weer genoeg geld, die schop moet de grond in'

De bodem is bereikt, al een tijdje daalt het aantal sociale huurwoningen niet meer. Maar de bouw van nieuwe sociale huur komt slecht op gang en daar baalt wethouder Laurens Ivens (Wonen) behoorlijk van.

Wethouder Wonen Laurens Ivens ergert zich aan traag ontwikkeltempo van sociale huurwoningen Beeld Mats van Soolingen
Wethouder Wonen Laurens Ivens ergert zich aan traag ontwikkeltempo van sociale huurwoningenBeeld Mats van Soolingen

Eerlijk is eerlijk, moet ook Ivens erkennen, er gaat heel veel goed. Woningbouwcorporaties verkopen en ­liberaliseren steeds minder appartementen waardoor er voor het eerst sinds tijden iets meer gereguleerde huurwoningen in de stad staan dan het jaar ervoor: nu 166.472 huizen met een maximale huur van 710 euro, een paar honderd meer dan in 2016.

De groei komt vooral door huurverlagingen, wat deze appartementen weer in de sociale voorraad brengt. De nieuwbouw loopt achter op de planning. Er zouden 800 zelfstandige huurwoningen in 2016 bijgebouwd worden (exclusief studentenhuisvesting), maar dat zijn er 626 geworden. Toch jammer, vindt Ivens.

Het gaat eindelijk de goede kant op en dan komt u met kritiek omdat het net niet gelukt is. Is dat nou goed voor de samenwerking?
"Die stabilisatie is geen aardig gebaar van de woningcorporaties, maar het resultaat van harde afspraken. Dat de afspraken over nieuwbouw nu niet gehaald worden, heeft dus negatieve gevolgen waar ik niet blij mee ben."

"Bovendien is het nu al het tweede jaar op rij dat de afspraken niet nagekomen worden. Eerst waren het de naweeën van de crisis, toen was het de verhuurdersheffing waardoor projecten doorgeschoven moesten worden. Nu hebben de corporaties weer genoeg geld, die schop moet de grond in!"

De woningcorporaties vinden dat ze te weinig geschikte ontwikkellocaties tot hun beschikking krijgen van de gemeente. Ligt het probleem niet in het stadhuis?
"Nee, want we hebben dit jaar juist allemaal nieuwe locaties ter beschikking gesteld. Bovendien zouden er dingen van vorig jaar die vertraging opliepen, doorgeschoven worden naar dit jaar. Maar inmiddels blijkt uit de eerste maanden van 2017 dat er geen verbetering optreedt. Namens het stadsbestuur heb ik ze daarom maar een brief geschreven om erop te wijzen dat het nog steeds niet de goede kant opgaat, met die nieuwbouw."

Daar zullen de corporaties niet wakker van liggen. Heeft u geen zwaardere pressiemiddelen?
"Ja, maar daarmee raak je vaak ook de huurders en dat wil ik niet. Kijk maar naar de studentenhuisvesting. Toen de corporaties een paar jaar geleden zeiden dat ze dit er niet goed bij konden doen hebben we de opdracht aan marktpartijen gegeven, met als gevolg dat er nu veel discussie is over de hoge huurprijzen voor een studentenkamers. Dat is dus geen aantrekkelijk alternatief, want dan tref ik Amsterdammers."

Los van die nieuwbouw deelt u met de gemeenteraad nog meer teleurstellingen. Gaat het dan zo slecht?
"Nee, ik merk dat het echt de goede kant op gaat. Maar de woningcorporaties grijpen nog te veel naar hun bestaande oplossingen. Zo willen wij graag de sociale voorraad verduurzamen. De corporaties doen erg veel, meer dan ze hoeven, om woningen te isoleren zodat het energielabel verbetert. Maar op het gebied van zonne-energie moet er volgens de afspraken in 2019 zeker 80 megawatt op de daken liggen, en we zitten nu op 0,5 mw. Dit gaat wel heel traag zo."

Ongeveer 2000 woningen zijn naar speciale doelgroepen onder de huurders gegaan, waaronder de vele statushouders. Ook hier baalt u, waarom zo somber?
"Omdat de cijfers laten zien dat 27 procent naar speciale doelgroepen gaat, en niet 30 procent zoals afgesproken. Vorig jaar liepen ze nog verder achter! En bovendien, die drie procent gaat om mensen die bijvoorbeeld in een rolstoel zitten en heel lang moeten wachten op een geschikte woning. Daar moeten we echt bovenop zitten."

'Het blijft ingewikkeld'

Volgens Egbert de Vries, voorzitter van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC), is het toch echt een stuk ingewikkelder dan gedacht om een paar honderd sociale huurwoningen erbij te bouwen in de stad. "De gemeente kan wel nieuwe ontwikkellocaties uitdelen, maar daarvoor zijn vaak nog niet eens bestemmingsplannen gereed dus daar kunnen we voorlopig weinig mee. Wat nu wordt gebouwd komt allemaal uit de pijplijn, en die stamt uit de crisis."

Ook is er volgens De Vries binnen zowel de gemeentelijke organisatie als de woningcorporaties nog te weinig oog voor de urgentie, zoals de politiek die voelt. "Snelheid maken krijgt gewoon niet heel veel prioriteit, er worden niet sneller knopen doorgehakt of zo. Dat zit niet alleen bij de corporaties, maar ook bij de gemeente. Bestuurders van beide kanten sturen daar niet hard genoeg op."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden