Corporaties en ontwikkelaars bouwen samen voor middenhuur

Vijf Amsterdamse woningcorporaties gaan samen met projectontwikkelaars tot 2025 tienduizend woningen voor middenhuur bouwen en duizenden woningen in dit segment verhuren.

Ton Damen
Een bouwproject in Buiksloterham in Noord Beeld anp
Een bouwproject in Buiksloterham in NoordBeeld anp

Deze plannen maken de corporaties, bouwers en verhuurders dinsdag bekend aan wethouder Laurens Ivens van Wonen en de Amsterdamse huurdersorganisaties.

Om de bouw en verhuur van de grond te trekken hebben de instanties het Platform Amsterdam Middenhuur (PAM) opgericht. Het gaat om de corporaties Rochdale, Ymere, Eigen Haard, De Alliantie en Stadgenoot. De Key doet niet mee omdat die zich concentreert op de kleinste en goedkoopste woningen in de stad.

Vanaf 711 euro
De deelnemende beleggers en ontwikkelaars zijn Wonam, Bouwinvest, Amvest, Syntrus Achmea en Vesteda. Zij werken met gelden van particulieren en institutionele beleggers.

Het gaat om woningen met huren tussen de 711 euro en duizend euro. Deze vrije sector woningen zijn schaars omdat de vrije markt de huren steeds opdrijft tot ver boven de duizend euro.

De initiatiefnemers zijn bereid een erfpachtcontract te tekenen waarin zij zich verplichten 25 jaar lang gematigde huren - die gemiddeld stijgen met de inflatie plus een procentpunt - te berekenen.

Grote vierkamerwoningen
De huurstijging zal vergelijkbaar zijn met die van sociale huurwoningen. De middenhuurwoningen zullen voor een derde bestaan uit tweekamerwoningen, een derde uit driekamerwoningen en de rest uit grote vierkamerwoningen voor gezinnen.

De kleinste woningen worden in de populairste gebieden van de stad gebouwd. Ten minste een kwart van de woningen wordt met voorrang toegewezen aan scheefwoners, die met inkomens boven de huurgrens in sociale huurwoningen zitten.

Allard van Spaandonk, directeur van Bouwinvest: "Het komt er op neer dat wij als ontwikkelaars en beleggers nieuwbouw voor middenhuurwoningen toevoegen. De corporaties leveren bestaande huurwoningen voor het middensegment."

Sociale sector
Egbert de Vries van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC): "Eind dit jaar moeten wij aangeven welke woningen die geliberaliseerd kunnen worden in de sociale sector blijven en welke woningen in de vrije sector gebracht worden. Wij leggen nu ook vast welk deel daarvan, het grootste deel, middenhuurwoningen worden. Het gaat om duizend woningen per jaar."

Het gaat bij het niet nieuwe platform om wat de intitiatiefnemers 'fatsoenlijke en betaalbare huurwoningen' noemen. Directeur Robert Kohsiek van Wonam onderstreept dat het niet zal gaan om kleine hokken van dertig of veertig vierkante meter, want dan leiden middenhuren per vierkante meter alsnog tot hoge huren.

Kohsiek: "We hebben het over appartementen van een beetje normale omvang, vanaf vijftig vierkante meter. Daar is enorm veel behoefte aan. Elk project van ons in deze categorie wordt op dit moment vier tot vijf keer overtekend."

Probleemloos aansluiten
Het samenwerkingsverband moet volgens de initiatiefnemers gezien worden als een verzameling afspraken waar alle partijen zich aan houden. Nieuwe ontwikkelaars en beleggers kunnen zich ook probleemloos aansluiten.

Tot nog toe heeft de gemeente alleen erfpachtcontracten voor middenhuurwoningen afgesloten, waarbij een lagere grondprijs werd toegekend onder de voorwaarde dat tien of vijftien jaar gematigde huurverhogingen berekend zouden worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden