Corporaties bouwen volgend jaar meer sociale huurwoningen

De Amsterdamse woningcorporaties gaan weer meer sociale huurwoningen bouwen en mogen daarom ook meer geld lenen. Namen zij de afgelopen jaren 600 tot 800 sociale huurwoningen in aanbouw, de komende jaren worden er ongeveer 2400 sociale huurwoningen per jaar gebouwd.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Dit meldt wethouder Laurens Ivens (SP, Wonen). "Dit gaat puur over doorsnee sociale huurwoningen," aldus Ivens. "De afgelopen jaren bouwden de corporaties wel meer woningen dan in de crisisjaren, maar dat waren geen gewone sociale huurwoningen maar veelal studentenwoningen."

De corporaties hebben volgens Ivens de laatste jaren veel te weinig nieuwe sociale huurwoningen gebouwd. Ivens: "Dit jaar is een keerpunt, omdat de corporaties voor het eerst meer nieuwe woningen bouwen dan zij verkopen. Volgend jaar wordt de nieuwbouw zeker verdubbeld. De investeringen van de corporaties gaan daarmee fors omhoog, maar ook voor onderhoud, isolatie van bestaande woningen en het gebruik van zonne-energie."

300 miljoen extra
De toezichthoudende overheden hebben daarom de garantie voor leningen en investeringen van de acht woningcorporaties in de stad verhoogd. Het gaat om Ymere, De Key, Eigen Haard, Stadgenoot, De Alliantie, en Rochdale, plus de corporaties Duwo, voor studenten, en Woonzorg, voor ouderenwoningen.

Ook Amsterdam heeft als 'mede-achtervanger' met de verhoging van de garantie ingestemd. Het gezamenlijk leenbedrag wordt met 300 miljoen verhoogd, van 8,3 miljard tot 8,6 miljard euro.

De reden dat overheden de garantiestelling durven te verhogen, is dat de corporaties er financieel steeds gezonder voorstaan: het leenplafond is jarenlang niet verhoogd, maar verlaagd. In 2015 bedroeg het garantieplafond nog wel 9,1 miljard euro.

Borg voor de rente
De nieuwe garantie-overeenkomst loopt tot eind 2019. De verwachting is dat daarna de leenbedragen steeds opnieuw verhoogd worden en boven de 9 miljard zullen uitkomen, waardoor de corporaties nog meer kunnen lenen en bouwen.

Initiatiefnemer van de verhoging van de garantiestelling is het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW), dat borg staat voor de rente en aflossingen van de leningen aan de woningcorporaties.

In geval van financiële problemen staan eerst alle woningcorporaties in Nederland garant voor elkaar. Als dat onvoldoende lukt, zorgt het WSW voor de afbetaling van de rente en aflossingen van de leningen. Indien het fonds in gebreken blijft, staan het Rijk en gemeenten als 'achtervang' elk voor vijftig procent garant voor de leningen.

Het risico voor gemeenten is volgens het WSW 'zeer klein of zelfs theoretisch', maar de gemeente moet als achtervanger wel instemmen met het besluit.

Lees ook: Woningcorporaties verkopen minimaal aantal woningen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden