Corporaties: bouw sociale huur dreigt in te zakken

De bouw van sociale huurwoningen dreigt fors in te zakken door de stijgende belastingen. Juist nu het woningtekort in Nederland en vooral in steden als Amsterdam groot is, staat de bouwproductie van corporaties op het punt terug te vallen.

Ton Damen
null Beeld ANP
Beeld ANP

De Amsterdamse woningcorporaties denken vijfhonderd woningen minder dan de afgesproken productie van 2500 woningen per jaar te kunnen bouwen.

Dit zegt Egbert de Vries, directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC).

Hij waarschuwt voor de terugvallende bouwproductie als belastingen blijven oplopen. De woningcorporaties zijn goed voor een derde van de 7500 woningen die in de stad worden gebouwd.

Duizend minder
Amsterdam wil dat de corporaties de woningbouwproductie nog verhogen tot 40 procent. Daar kan volgens De Vries geen sprake van zijn als de belastingheffing voor woningcorporaties blijft oplopen.

"Inmiddels dragen de Amsterdamse woningcorporaties elk jaar al per woning ruim vier maanden huur af aan belastingen," aldus De Vries.

In groot Amsterdam, de zogeheten Metropoolregio Amsterdam, worden jaarlijks duizend minder woningen gebouwd dan de voorgenomen productie van vijfduizend.

Leon Bobbe, directeur van De Key, zei vorige week in het vakblad Cobouw al dat een bouwimplosie bij zijn corporatie aanstaande is. Woensdag sprak de woordvoerder van de landelijke koepel Aedes van een greep in de portemonnee van de huurder. Aedes wijst er op dat de hogere belastingen kunnen leiden tot extra huurverhogingen.

Het gaat vooral om de in 2013 door het VVD- en PvdA-kabinet ingevoerde verhuurdersheffing, wat de Amsterdamse corporaties inmiddels 200 miljoen euro per jaar kost, om de nieuwe Europese richtlijn Atad tegen belastingontwijking, wat Amsterdam 30 miljoen per jaar kost.

Daarbij heeft het kabinet Rutte voor de financiering van de dividendbelasting de verlaging van de vennootschapsbelasting verminderd van 21 procent tot 22,25 procent, wat corporaties ook extra geld kost.

Egbert de Vries is directeur van de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties Beeld .
Egbert de Vries is directeur van de Amsterdamse Federatie van WoningcorporatiesBeeld .

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden