Plus

Corporatiedirecteur geëerd: beladen huis draagt nu haar naam

Bij het slaan van de eerste paal van een zorginstelling op Zeeburgereiland kwam corporatiedirecteur Erna van der Pers om het leven. Het huis is nu naar haar vernoemd.

De plaquette die vrijdag is onthuld. Beeld Tammy van Nerum
De plaquette die vrijdag is onthuld.Beeld Tammy van Nerum

Hij ziet haar nog wegrijden, in haar witte autootje. Erna van der Pers (54) had net nog eens de gebarentaal doorgenomen voor de ceremonie van die middag, het slaan van de eerste paal voor Het Gebaar, een instelling voor doven en slechthorenden op Zeeburgereiland.

Ze was regio­directeur van wooncorporatie de Alliantie, die het pand liet bouwen. Ze zag er zo mooi uit, zegt haar man. Het was vrijdagmiddag 3 juni 2016. Tweeënhalf uur later stond de politie voor de deur.

"Shit, een bekeuring, dacht ik nog," zegt Piet van Grol (nu 59). "Maar ze vroegen: bent u de partner van Erna van der Pers? Toen begon de nachtmerrie."

Gebarentaal
Voor de ceremonie had Van der Pers haar welkomstwoord geoefend met Jeroen Berkhout, de oprichter van Zaamzorg, de beoogde huurder van Het Gebaar, voor doven en slechthorenden die extra zorg nodig hebben.

Er zijn videobeelden van: Erna van der Pers die charmant klunzig haar naam spelt in gebarentaal, en de armen wijd spreidt, handpalmen naar boven: 'welkom'.

Daarna was het gezelschap, zo'n honderd genodigden, naar de bouwplaats gegaan voor de ceremonie. Voor de gelegenheid was een antieke heistelling gehuurd. Hoe het precies gebeurde, moet op dit moment in het midden worden gelaten - de zaak wordt nog onderzocht door justitie - maar de heistelling viel om en kwam terecht op Erna van der Pers. Zwaargewond is ze naar het ziekenhuis gebracht.

Dansen bij Jansen
Van Grol en hun jongste zoon Bram, toen 15, werden er met gillende sirenes heengebracht. Ruben, de oudste van 19, arriveerde later per taxi. Ze konden pas bij haar toen ze al was overleden. Dat is wel een frustratie, zegt Van Grol. "Ik had haar hand willen vasthouden, en nog eens willen zeggen dat ik van haar houd."

Van Grol leerde Van der Pers kennen halverwege de jaren tachtig. Er zijn twee versies van het verhaal. De feestversie laat het beginnen bij Dansen bij Jansen, waar de jonge Van Grol een blond meisje vroeg of ze elkaar niet van de collegebanken kenden. (Dat klopte op zich: ze volgden samen bestuursrecht, hij studeerde rechten, zij bestuurskunde.)

De intellectuele versie start bij de Universiteitsbibliotheek, waar Van der Pers hem opwachtte omdat ze wist dat hij daar vaak studeerde. "Ik dacht nog: dat heb ik goed gedaan, maar eigenlijk heeft zij mij versierd," zegt Van Grol.

Zo ging dat eigenlijk altijd. Van der Pers regelde alles. Hij maakt er nu nog grapjes over, dat ze vast ook het mooie weer geregeld heeft bij de onthulling van de plaquette, gistermiddag. Want al vrij snel kwam het idee de instelling die Het Gebaar zou gaan heten naar Erna van der Pers te vernoemen.

Goed wonen
Want hoe cru ook: juist dit gebouw bracht alles samen. Van der Pers was pas een paar maanden corporatiedirecteur, daarvoor was ze bestuurder in de zorg. Ze was erg begaan met zorgbehoevenden, zegt haar man.

"En vooral met de kwaliteit van de zorg. Toen ze overstapte naar de Alliantie, ging het haar ook vooral om de kwaliteit van goed wonen. Niet alleen vierkante meters, maar ook goed contact met de buurt, wonen als een manier om je te ontwikkelen. Dit huis is precies volgens de levensvisie van Erna."

Hij wijst naar buiten, en noemt het zonder veel omhaal van woorden een kutplek. "Hier is Erna overleden, dus ik heb hier weinig te zoeken. Maar misschien kunnen we het met haar vernoeming nog iets positiefs geven."

Je zou kunnen zeggen dat het huis sowieso het Erna van der Pershuis had kunnen heten, ook zonder deze verschrikkelijke aanleiding. "De zorg, de sociale woningbouw, dat kwam hier ­samen," zegt Marcel Heidstra (47), eigenaar van Zaamzorg, die ook aanwezig was die vrijdag 3 juni. "Dit was helemaal haar ding."

Hij en Jeroen Berkhout hebben zich sterk gemaakt voor de nieuwe naam. "Vernoemen is niet alleen herdenken wat er gebeurd is. Nieuwe bewoners zullen misschien een vraag stellen over het huis. Dan kunnen we beide antwoorden geven: niet alleen over het ongeluk, maar ook over wie ze was. We kunnen de nadruk leggen op het positieve."

Erna van der Pers, 'een heel dierbare collega, met hart voor de zorg'. Beeld -
Erna van der Pers, 'een heel dierbare collega, met hart voor de zorg'.Beeld -

De Alliantie is 'gepast bescheiden' op de achtergrond gebleven, zegt directeur Rob Haans. "Het gaat om haar naam, dat ligt bij de familie. Zij hadden het mooi kunnen vinden, maar ook afschuwelijk."

Charmante vrouw
Hij vindt het heel fijn dat het huis wordt vernoemd. "Ze was nog maar kort bij ons, maar had al echt een plek veroverd. Zo'n charmante vrouw. We waren ook ongeveer even oud, ze voelde als een soulmate."

De Alliantie heeft een interne Erna van der Persprijs, een geldbedrag voor maatschappelijke projecten in de geest van Van der Pers. Die is dit jaar voor het eerst uitgereikt aan twee vrouwen die hadden bedacht vluchtelingen met een verblijfsvergunning in dienst te nemen.

Ook bij andere corporaties wordt nog veel aan haar gedacht. "Ze is niet uit ons hart," zegt Hester van Buren, directeur van Rochdale. "Een heel dierbare collega, met hart voor de zorg en de zachte kant van de sector."

Ze praatten veel samen - Van der Pers kwam uit een heel andere wereld, en moest even zoeken naar haar rol binnen de hechte samenwerking tussen de verschillende corporaties.

"Al werd ze ook snel opgenomen in de groep. Dat kwam door haar karakter: ze was heel vrolijk en direct, warm en betrokken. Ze had geen dubbele agenda."

Het was een bizar en triest ongeluk, zegt ze. "Wij staan voor ons werk vrij vaak bij heistellingen. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat je dan gevaarlijk werk doet."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden