Opinie

‘Corona is een kans voor nieuwe etiquette’

Laten we corona onderdrukken maar tegelijk elkaar met respect blijven benaderen, stelt adviseur over etiquette Robert Bosma.

null Beeld Robin Utrecht
Beeld Robin Utrecht

Etiquette is in de sociale omgang vergelijkbaar met de verkeers­regels op straat. Etiquette geeft houvast. Moeten wij nu het coronavirus rondwaart de etiquetteregels aanpassen?

De oorsprong van veel van onze westerse etiquette is gebaseerd op argwaan. Door een hand te geven gaf je aan dat er ‘niets aan de hand’ was: geen verborgen wapens. Dat gold ook voor de omhelzing, die gepaard ging met het aftasten van elkaars lichaam om op die manier wederzijds heimelijk te fouilleren op verborgen wapentuig.

Tegenwoordig zijn deze gebruiken verworden tot standaard begroetingen. We huggen erop los, al gebeurt dat op het ene continent meer dan op het andere. We schudden iedereen de hand, ook wildvreemden als ze hun hand uitsteken. En we kussen maar raak.

Toen dook het coronavirus op. Alle etiquetteregels ten spijt, het devies is nu geworden: te allen tijde afstand houden van elkaar. Geen sociale plichtplegingen. Zelfs onze minister-president gaf het nationale gebod om geen handen meer te schudden. Mensen die je niet kent, ontwijk je als het virus zelf.

Laatst had ik een zakelijke bespreking waar een ieder zijn elleboog uitstak om als een soort hand beetgepakt te worden. Deze alternatieve begroeting leverde ongemakkelijke situaties op en schamper gelach. Is dat nou echt veilig? Want waar heeft dat lichaamsdeel tegenaan gelegen? Waar een elleboog is, kan aan de binnenzijde daarvan weleens flink geproest zijn.

Voor mijn werk kom ik ook regelmatig in Azië, waaronder Nepal. De gebezigde groet daar is de handen tegen elkaar, richting de borst brengend, en daarbij een lichte buiging maken en namasté (ik buig voor jou) zeggen. Het is een respectvolle groet richting mannen, vrouwen en kinderen, van alle rangen en standen. Met deze groet blijf je op gepaste afstand van elkaar en keurig op je eigen plek.

Laten we corona onderdrukken en tegelijk elkaar met respect blijven benaderen. Even niet huggen, zoenen, handen schudden of ellebogenwerk. Neem gepaste afstand, maak een lichte buiging en groet in uw eigen taal.

Wie weet wat voor moois er nog meer uit deze respectvolle groet voortkomt.

Robert Bosma, Hilversum, adviseur van bedrijven over gastvrijheid, service, kwaliteit en etiquette.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden