Corona-debat: kritiek op kabinet vanwege open houden scholen

Het kabinet krijgt felle kritiek vanuit de Tweede Kamer op het open houden van lagere en middelbare scholen, ondanks dat het coronavirus zich steeds verder verspreidt.

Minister Ferdinand Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) en premier Mark Rutte (vlnr) tijdens het debat in de Tweede Kamer.Beeld ANP

Premier Rutte, zorgminister Bruins en minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) moeten donderdagavond tijdens het Kamerdebat over het besluit moeilijke vragen vanuit alle politieke partijen beantwoorden. Want de sector zelf wilde sluiting.

“Wij hebben hier grote zorgen over,” zegt SP‘er Maarten Hijink. “Waarom stuurt de premier onze kinderen naar school, maar moeten ouders thuiswerken?” Hij wil ook weten of het kabinet de ingezette maatregelen ook gaat handhaven en hoe dan.

Ook PvdA-leider Lodewijk Asscher vindt de risico’s groot. “Hier rust een grote plicht van het kabinet om te bewijzen waarom we het anders moeten doen dan Denemarken, waar ze ook niet gek zijn.” Volgens Asscher zitten we in een ‘nationale crisis’. Hij steunt de ingezette maatregelen, maar noemt ze nog veel te vrijblijvend.

Volgens Gert-Jan Segers (ChristenUnie) heeft het kabinet het uitblijven van harde ingrepen voor onderwijsland ‘uit te leggen’. Het CDA wil dat scholen de komende tijd actief geholpen worden om open te kunnen blijven als er leraren ziek worden.

Virus verzachten

Over andere verregaande maatregelen die het kabinet heeft afgekondigd om de gevolgen van het coronavirus in Brabant te verzachten en het virus in de rest van Nederland in te dammen, heerst in het parlement grote verdeeldheid.

Veel partijen vinden dat de regering passend ingrijpt. “Het kabinet vaart op experts en dat steunen wij,” aldus D66-leider Rob Jetten. “Wat ons betreft doet het kabinet alles om alle Nederlanders te beschermen. Toch begrijp ik dat mensen thuis twijfels hebben over de juiste aanpak. Donderdag heeft het kabinet laten zien die zorgen serieus te nemen.”

De PVV kijkt er, net als Forum voor Democratie, compleet anders naar. Geert Wilders: “Het is te weinig en het is te laat. Als het kabinet de ernst van het coronavirus niet zo lang had onderschat en eerder maatregelen had genomen, waren er nu minder problemen geweest.” Wilders vindt het onbegrijpelijk dat de scholen openblijven en dat er geen inreisverbod voor mensen uit risicolanden komt. “Donderdag landde er nog een vliegtuig vanuit Iran!”

Stimuleringspakket

Verder vraagt de Kamer zich af wat het kabinet gaat doen om de economie en het bedrijfsleven de helpende hand te bieden tijdens deze crisis. Meerdere partijen vinden dat het kabinet zich hard moet maken voor een stimuleringspakket van miljarden, om te voorkomen dat Nederland razendsnel een recessie inglijdt.

Daarnaast willen parlementariërs weten of de Europese samenwerking wel soepel genoeg loopt. De lidstaten hebben allemaal verschillende maatregelen genomen en ook overleg over de verdeling van medische hulpmiddelen, zoals mondkapjes, verloopt stroef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden