Cordaanlocatie Noord gesloten na 'schrikbewind' Sonja L.

Villa Anderz, de vestiging van Cordaan in Noord waar Sonja L. volgens het Openbaar Ministerie jarenlang een schrikbewind voerde, is om die reden destijds gesloten. 

Josien Wolthuizen
Sonja L. werkte als gehandicaptenbegeleider bij Cordaan Beeld anp
Sonja L. werkte als gehandicaptenbegeleider bij CordaanBeeld anp

De 41-jarige L. uit Purmerend, die als verzorger in Villa Anderz werkte, heeft volgens het OM tussen 2009 en 2013 zeker vijftien verstandelijk beperkte cliënten mishandeld, afgeperst, bedreigd en geïntimideerd. Ook zou ze haar werkgever hebben bestolen door het opmaken van vervalste declaraties. Volgens het OM heeft het haar in totaal zeker 250.000 euro opgeleverd.

Cordaan heeft destijds zelf aangifte gedaan tegen L. "Uit intern onderzoek was gebleken dat L. in Villa Anderz onacceptabel gedrag had vertoond tijdens de begeleiding van patiënten met een verstandelijke beperking," zegt woordvoerder Wolter Knijff. "Naast de aangifte werd L. meteen op non-actief gesteld en daarna ontslagen."

De woonzorglocatie aan de Appelweg werd niet lang daarna permanent gesloten, volgens Knijff 'omdat het er niet goed liep'. "De begeleiding van cliënten schoot tekort. De situatie met L. was uiteindelijk de reden om Villa Anderz te sluiten."

De cliënten zijn allemaal ondergebracht op andere locaties van Cordaan. De meesten wonen daar nog steeds. Knijff wil niet ingaan op de vraag of en welke maatregelen zijn genomen om ontoelaatbaar gedrag van personeel in het vervolg te voorkomen. "Ga er maar vanuit dat we voldoende hebben geleerd van de situatie."

Schriftelijke vragen
SP-raadslid Nelly Duijndam heeft schriftelijke vragen gesteld over de kwestie. Ze wil onder meer weten hoe het kan dat een werknemer bijna vijf jaar ongestoord haar gang kon gaan zonder dat leidinggevenden of het management van Cordaan daar een stokje voor staken.

Verder is Duijndam benieuwd of het college zicht heeft op hoeveel persoonlijke gesprekken tussen werknemers van Cordaan en hun leidinggevenden worden gevoerd. De SP heeft eerder signalen gekregen dat dit soort contact om kostenbesparende redenen vaak per mail verloopt. "Dat kan risico's met zich meebrengen voor de veiligheid van zowel cliënten als werknemers."

Duijndam benadrukt dat L. nog niet is veroordeeld, maar dat het wel vaststaat dat er iets aan de hand is. "De slachtoffers zijn naar buiten gekomen met dit verhaal. Die verzinnen dat niet."

Tijdens een regiezitting maandag in de Amsterdamse rechtbank ontkende L. dat ze patiënten heeft mishandeld. De aantijgingen raakten haar naar eigen zeggen 'recht in het hart'. De diefstallen heeft ze wel bekend. Op verzoek van L.'s advocaat worden nog meer getuigen gehoord, onder wie een oud-leidinggevende. Het is daarom nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden