'Cordaan sjoemelt bij declaraties'

Het hoofdkantoor van Cordaan aan de Panamalaan. Foto Floris Lok Beeld
Het hoofdkantoor van Cordaan aan de Panamalaan. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Cordaan dient declaraties in bij het rijk voor zorg die niet verleend is. Dat beweert personeel van de zorginstelling. Een document in bezit van Het Parool ondersteunt deze bewering.

Cliënten die vanwege ziekte of vakantie lang afwezig waren bij een dagbestedingscentrum, werden gewoon als aanwezig genoteerd op de presentielijst. Een medewerker van Cordaan verklaart dat hij daartoe van hogerhand opdracht kreeg.

''We hebben een cliënt die twee dagen per week moest komen. Hij is al ruim een jaar niet geweest, en al die weken één dag als aanwezig en één dag als ziek aangevinkt - voor als de inspectie langs zou komen.'' Voor deze patiënten worden, ook al zijn ze niet aanwezig, gewoon kosten gedeclareerd uit de AWBZpot, waar bijzondere ziektekosten van worden betaald, aldus medewerkers. Hoeveel geld ten onrechte is gedeclareerd, is onduidelijk.

Bestuursvoorzitter Eelco Damen van Cordaan zegt niet op de hoogte te zijn van deze praktijken. ''Maar als dit klopt, is het fraude. Wij zoeken dit tot op de bodem uit en vragen iedereen die wat weet, zich - desnoods anoniem - te melden.'' Hij beklaagt zich over 'het stomme systeem' waarbij medewerkers moeten bijhouden wie aanwezig is.

''We krijgen geen geld voor cliënten die niet komen opdagen. Dat werkt fraude in de hand.'' Damen stelt dat de genoemde opdracht tot fraude met de aanwezigheidslijsten in elk geval niet van de raad van bestuur of van de directeur dagbesteding is gekomen.

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid laat weten dat ze zich door de zorgverlener zal laten informeren over mogelijk misbruik van algemene middelen. (JASPER KARMAN en JEFF PINKSTER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden