Cordaan onder vuur: zorg 'beneden peil'

Het hoofdkantoor van Cordaan aan de Panamalaan. Floris Lok Beeld
Het hoofdkantoor van Cordaan aan de Panamalaan. Floris Lok

AMSTERDAM - De kwaliteit van de zorg bij Cordaan, één van de grootste zorginstellingen van Amsterdam, is vaak ver onder de maat. Dat zeggen anonieme bronnen uit verschillende geledingen van de zorgorganisatie.

Medewerkers van Cordaan maken zich grote zorgen over het welzijn van de patiënten. Uit onvrede over de gang van zaken is vorig jaar zelfs een compleet Amsterdams zorgteam opgestapt. Een schrijnend voorbeeld van de wantoestanden is het verhaal van een 64-jarige verstandelijk beperkte vrouw uit De Pijp, die enkele maanden in een ernstig vervuild appartement woonde, terwijl er in die periode drie keer per week iemand van Cordaan Thuiszorg over de vloer had moeten komen.

Volgens SP-Kamerlid Renske Leijten komt dit veel vaker voor, en lijden veel meer patiënten van Cordaan onder tekortschietende zorg. ''De angst regeert. Patiënten kunnen vaak nergens terecht met hun verhaal.''

Het beeld dat zij schetst wordt bevestigd door een zestal medewerkers en oud-medewerkers van Cordaan die alleen anoniem willen praten. Zij stellen stuk voor stuk dat de kwaliteit van de zorg bij Cordaan steeds vaker te wensen overlaat. De problemen spelen ook in de verpleeg- en verzorgingstehuizen van Cordaan. Door bezuinigingen krijgen cliënten minder begeleiding en zijn veel uitstapjes als zwemmen en sporten afgeschaft, zo blijkt uit een brief van Cordaan aan cliënten en verzorgers, die in het bezit is van Het Parool.

Topman Eelco Damen van Cordaan noemt het relaas over de 64-jarige thuiszorgcliënt 'afschuwelijk om te lezen' en stelt een intern onderzoek in. Hij kan zich echter niet vinden in de andere kritiek. (JASPER KARMAN en JEFF PINKSTER)

Vandaag in Het Parool: 'Vervuild, half dood, maar 'het valt wel mee'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden