Cordaan grijpt in na falen in zorg

'Cordaan erkent dat een aantal schrijnende fouten is gemaakt.' Foto ANP

AMSTERDAM - Zorginstelling Cordaan neemt haar organisatie in Amsterdam op de schop naar aanleiding van misstanden. Dit zei wethouder Marijke Vos (Zorg) woensdagmorgen in de gemeenteraad. Volgens Vos steekt Cordaan de hand in eigen boezem. ''Cordaan erkent dat een aantal schrijnende fouten is gemaakt.''

Gisteren besprak Vos met het bestuur van Cordaan een intern onderzoeksrapport naar de behandeling van een 64-jarige verstandelijk gehandicapte vrouw uit De Pijp, die enkele maanden in een ernstig vervuild appartement woonde. ''Er is te laat ingezien dat haar gezondheid achteruitging,'' aldus Vos. De oorzaak ligt in verschillende zorgteams die langs elkaar heen werkten en het negeren van interne richtlijnen door Cordaan. Ook werd een klacht van een buurvrouw niet serieus genomen.

Cordaan heeft de klachtenprocedure nu aangepast. Ook komt er een intern meldpunt waar personeel misstanden kan signaleren. Een al bestaand plan om voor iedere cliënt een zorgregisseur aan te wijzen die de hulp coördineert, wordt versneld ingevoerd. Alle leidinggevenden hebben opdracht 'een extra screening' te doen naar risicovolle situaties. Verder is een forensisch accountant ingeschakeld om te onderzoeken of er door Cordaan bij het rijk declaraties zijn ingediend voor nooit verleende zorg, zoals Het Parool zaterdag schreef.

Volgens Vos heeft Cordaan haar verzekerd dat de 64-jarige vrouw het nu goedmaakt. De klachten over haar behandeling en die van anderen, zoals in de krant gemeld, vallen volgens Vos waarschijnlijk allemaal onder de AWBZ, de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten. Daarvoor is staatssecretaris Jet Bussemaker verantwoordelijk. Bussemaker, de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Vos zullen door Cordaan op de hoogte worden gehouden van de onderzoeken die lopen. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden