Plus

Cor van Hout had meer dan één vijand: conflicten op een rij

De liquidatie van Cor van Hout in 2003 was een dieptepunt in 'de uiterst complexe en schimmige' onderwereld in Amsterdam, zette Willem Holleeders advocaat donderdag uiteen. Dat klopt wel. Een greep uit de duizelingwekkende conflicten.

Sporenonderzoek in Amstelveen, na de aanslag op Cor van Hout. Gaf Willem Holleeder de opdracht? Beeld Juan Vrijdag/ANP
Sporenonderzoek in Amstelveen, na de aanslag op Cor van Hout. Gaf Willem Holleeder de opdracht?Beeld Juan Vrijdag/ANP

De missie van Willem Holleeders advocaten Sander Janssen en Robert Malewicz is glashelder. Zij hopen dat de rechtbank hun standpunt overneemt dat Cor van Hout voorafgaand aan zijn liquidatie zóveel conflicten had dat meerdere andere scenario's denkbaar zijn dan de 'zwart-wit-theorie' dat Holleeder de opdracht heeft gegeven.

We gaan hier niet op de stoel van de rechter zitten, maar dat in die jaren héél veel ruzies en intriges speelden, klopt. Ook de recherche keek vele kanten uit. Wie de stapels onderzoeksdossiers over al het geweld van toen overziet, ziet een veelkleurig beeld als uit een caleidoscoop - om de door Janssen gekozen metafoor over te nemen.

Zo vormt de zaak 'Viool', over de liquidatie van Van Hout en metgezel Robert ter Haak in 2003, een intrigerende episode uit de hoofdstedelijke misdaadgeschiedenis - wat daaruit ook geconcludeerd moge worden in Holleeders veelvoudige liquidatiezaak.

De 'erven Bruinsma' en de 'Joegomaffia'
Vanaf de jaren tachtig leidt Klaas Bruinsma de machtigste drugsorganisatie ooit in Nederland. Daarnaast is er de 'Joegomaffia' van twee forse, rivaliserende groepen rond Bosniër Maruf 'Paja' M. enerzijds en Serviërs Duja Becirovic en Sreten 'Jotsa' Jocic anderzijds.

Onderling ontstaan allerlei dwarsverbanden én conflicten.

De Bruinsmagroep en de Serviërs krijgen een hooglopende ruzie over een 'geripte' (gestolen) partij drugs. Sam Klepper en John Mieremet uit Bruinsma's entourage spelen daarin hoofdrollen. De Joegoslaven leggen een miljoenenboete op.

In 1990 wordt Becirovic doodgeschoten in Amsterdam-Zuid. Als opdrachtgevers worden Klepper en Mieremet genoemd.

In 1991 wordt Bruinsma geliquideerd, ook in Amsterdam-Zuid, door ex-rechercheur Martin Hoogland. Die is nauw gelieerd aan Jocic.

Wraakacties leiden daarna tot een kerkhof aan slachtoffers: meer dan twintig doden in tien jaar, terwijl ook volop moordpogingen mislukken.

Klepper en Mieremet betrekken villa's in België uit vrees voor de 'Joego's', maar blijven geweld in Amsterdam aanjagen - samen met Paja M. en zijn groep.

Kogelgat in een winkelruit Beeld ANP
Kogelgat in een winkelruitBeeld ANP

Cor van Hout en Willem Holleeder en de eerste aanslag
Cor van Hout en Willem Holleeder komen begin jaren negentig vrij na hun straffen voor de Heinekenontvoering. Van Hout drinkt heel veel en zou ook Klepper en Mieremet in zijn kwade dronk grof hebben beledigd. Ook is er een verhaal over een misgelopen drugsdeal.

Op 27 maart 1996 wordt Van Hout beschoten voor zijn huis in de Rivierenbuurt. Hij overleeft dat en is ervan overtuigd dat Klepper en Mieremet de opdracht hebben gegeven. Mieremet geeft dat later ook toe.

Boete van Klepper en Mieremet
Na die mislukte aanslag eisen Klepper en Mieremet 1 miljoen gulden omdat ze anders het werk alsnog zullen (laten) afmaken. Van Hout repliceert dat hij hooguit 'in lood zal betalen'. "Dan maar een bloedbad." Holleeder betaalt tóch om de ruzie te sussen en wekt Van Houts woede. De bloedgabbers gaan (ook om ander wederzijds ongenoegen) uit elkaar.

Wapentuig voor een dubbele liquidatie
Van Hout gaat groot in de drugs. In oktober 1997 wordt zijn groep opgerold. Behalve drugs vindt de politie (machine)pistolen, revolvers, kogelwerende vesten, vermommingen en 1700 kogels. De recherche denkt 'twee liquidaties' te hebben voorkomen. Dat lijkt te gaan om Klepper en Mieremet.

In de gevangenis leert Van Hout xtc-handelaar Ronald van Essen kennen. Die heeft, zoals vele criminelen, zijn misdaadfortuin belegd via de malafide vastgoedhandelaar Willem Endstra. Die betaalt hem maar niet terug. Met kerst 1999 wordt Van Essen door zijn hoofd geschoten in Amsterdam-Zuid. Hij overleeft wonderwel, maar raakt invalide. In het milieu heerst de overtuiging dat Endstra die aanslag via Klepper en Mieremet heeft laten plegen. Ook Cor van Hout beschuldigt hen.

Beeld van de motor gebruikt bij de liquidatie van Cor van Hout in 2003 Beeld Politie
Beeld van de motor gebruikt bij de liquidatie van Cor van Hout in 2003Beeld Politie

De moord op Sam Klepper
Op 23 september 2000 wordt Kleppers vriend Jan Femer doodgeschoten en ruim twee weken daarna wordt hij zelf geliquideerd, op het Gelderlandplein. De dominante theorie wil dat de beruchte Stanley Hillis, ooit uit de Bruinsmagroep, en 'Joegobaas' Jocic de opdrachtgevers zijn, maar ook Cor van Hout wordt genoemd. Hij had in die periode volgens verscheidene bronnen goed contact met Jocic' groep.

Hasjhandelaar Norbert Stok vertelt de politie dat Jocic, bij wie hij een schuld had, hem kort voor de liquidatie van Klepper belde om te zeggen dat hij 'op Teletekst moest kijken' zodat hij zou zien waartoe hij in staat was. Uren later verscheen daar het bericht dat Klepper was vermoord.

De tweede aanslag op Van Hout
Als Cor van Hout op 20 december 2000 met een vriend dronken thuiskomt in Amstelveen, wordt hij van afstand beschoten met een scherpschuttersgeweer. John Mieremet wordt (weer) alom beschouwd als de opdrachtgever. Meteen na de aanslag zegt Van Hout tegen de politie dat hij ook Holleeder verdenkt, maar later spreekt hij alleen nog over Mieremet.

Utrechtse Marokkanen
Op 5 december 2002 wordt drugshandelaar Gijs van Dam junior neergeschoten bij het Gelderlandplein. Cor van Hout is 'als een tweede vader' voor hem. Van Dam zou drugs hebben 'geript' van de Marokkaanse familie Changachi uit Utrecht en vervolgens bescherming hebben gezocht bij Van Hout. Meerdere getuigen gaan ervan uit dat de Changachi's Van Dam lieten beschieten én Van Hout lieten vermoorden.

Zo bevat de dossierberg volop alternatieve scenario's voor de lezing dat Holleeder zijn oude vriend en zwager liet vermoorden. Of dat betekent dat hij níet als de opdrachtgever moet worden beschouwd, laten we aan de rechtbank, want ook naar Holleeder wijzen vele pijlen.

Volg alles over het monsterproces tegen Holleeder in dit blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden