'Copulerend paar' niet welkom in Parijs, wel in Amsterdam

De installatie Domestikator van kunstenaar Joep van Lieshout is niet welkom op een tentoonstelling in het park Jardin des Tuileries in hartje Parijs, maar is vanaf maart wel te zien op de NDSM-werf in Amsterdam.

Erik Voermans
De installatie van Joep van Lieshout. Beeld Atelier van Lieshout
De installatie van Joep van Lieshout.Beeld Atelier van Lieshout

De installatie Domestikator heeft de vorm van een klein, rood gebouwtje, met deuren en ramen. Grappig en speels is dat het ook sterk lijkt op een copulerend paar.

Het was de bedoeling dat beeldend kunstenaar Van Lieshout er zelf een maand in zou wonen, om er in samenwerking met andere kunstenaars, voor de gelegenheid uitgenodigd, een reeks kunstobjecten te maken.

Louvre
Domestikator zou onderdeel zijn van de tentoonstelling Hors Les Murs (buiten de muren), die wordt georganiseerd onder de hoede van de Fiac Contemporary Art Fair. Daarbij zijn verschillende curatoren betrokken, onder meer van het Louvre.

Maar toen keek directeur Jean-Luc Martinez van het Louvre, dat uitzicht heeft op de Jardin des Tuileries, nog eens goed naar het rode huisje. Vervolgens stuurde hij volgens Le Monde een brief naar de Fiac waarin hij 'zijn zorgen uitte over het werk'.

"Online commentaren wijzen uit dat dit werk une vision trop brutale heeft; er bestaat het risico dat het door reguliere bezoekers van de tuinen verkeerd wordt begrepen," aldus Martinez, die ook bang was dat het kunstwerk te dicht bij een plek zou komen waar kinderen spelen.

Tere kinderziel
Het is opmerkelijk dat deze bezwaren komen van de directeur van het Louvre, een museum met veel schilderijen en beelden waarop anatomisch weinig wordt verhuld. Joep van Lieshout sprak in een reactie in Le Monde dan ook van hypocrisie.

En de angst voor de tere kinderziel wordt sterk gerelativeerd door de ervaringen met Domestikator op het terrein van de Jahrhunderthalle in Bochum. Daar is het werk onderdeel van de Ruhrtriennale en het wordt door vele klassen scholieren bezocht.

NDSM-werf
"Domestikator is vooral grappig en niet decadent," aldus Van Lieshout over zijn installatie. "En als kinderen er iets seksueels in zien, betekent het dat ze de leeftijd hebben om dat erin te kunnen zien."

Wie de installatie toch wil zien, hoeft niet ver van huis te gaan. Het werk is vanaf eind maart te zien op de NDSM-werf in Noord.

"De Domestikator is een eerbetoon aan de vindingrijkheid van de mens en de manier waarop die inzetten om de natuur te overheersen. Maar het stelt ook vragen over de wijze waarop dit gebeurt," aldus Demian De Rooij, directeur van de Stichting NDSM-werf tegen het AD.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden