Review

Copacabana ***

null Beeld

Regie: Marc Fitoussi
Met: Isabelle Huppert, Aure Atika, Lolita Chammah

Isabelle Huppert in een grijze pluchen jas voor een Zeeman in Oostende: in Copacabana zien we haar zoals we haar al lang niet meer gezien hebben. Weg is de koele, gereserveerde femme fatale.

Als Babou is ze een vrije ziel en dat is een probleem voor haar dochter Esméralda (Hupperts eigen dochter Lolita Chammah), qua karakter de tegenpool van Babou. Esméralda zoekt rust, een vaste plek, een vaste man. Ze schaamt zich voor haar prettig gestoorde moeder, die nog nooit langer dan twee maanden een baan of man heeft weten te behouden.

En dus laat ze Babou weten dat ze maar beter niet op haar bruiloft kan komen, waar ze toch niet aan mee kan betalen. Babou gaat in het offensief: ze accepteert een baan in Oostende als verkoopster van timesharingappartementen om haar dochter het tegendeel te bewijzen.

Het is geweldig om Huppert in de flamboyante rol van Babou te zien, die van etentjes thema-avonden maakt (Huppert in sari!) en time?sharingappartementen openstelt voor daklozen.

Haar directe aanpak werkt goed bij de mannen. ''Als het je niet stoort, wil ik direct neuken,'' begroet ze de Belgische Bart (Jurgen Delnaet) die haar met wijn en kaarslicht het hof wil maken. Met vrouwen kan Babou minder goed overweg. Een oude vriendin verwijt haar - terecht - dat ze alleen langskomt als ze wat van haar nodig heeft.

Haar zure vrouwelijke collega's serveren haar - minder terecht - af als een berekenende bitch. Een beetje stereotiep zijn de vrouwen wel, al wordt het op een leuke manier gebracht. Babou tegen de collega van wie ze net een pen heeft geleend: ''Mijn naam is Babou.'' Reactie: ''Mijn pen heet Geef me terug.''

Gelukkig weet Huppert Babou menselijk te houden. Ze is lang niet zo erg als moeder Edina in Absolutely fabulous, waarbij alle sympathie uitging naar dochter Saffron.

Hier snap je de plaatsvervangende schaamte van de dochter en de wens van de moeder dat haar dochter zoveel mogelijk moet beleven voordat ze zich in een huwelijk stort. Babou zal niet veranderen en dat is maar goed ook. (BREGTJE SCHUDEL)


null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden