Conventie zonder Bush en Cheney

ST. PAUL - Met Laura Bush en Cindy McCain als vervangers voor president George Bush en vicepresident Dick Cheney is de Republikeinse conventie gisteren van start gegaan. Orkaan Gustav en de zwangerschap van de dochter van Sarah Palin overschaduwden het politieke theater.

President Bush was in Texas, waar hij de noodmaatregelen rond Gustav volgde. Cheney is vertrokken voor een reis naar Georgië, Oekraïne, Azerbeidzjan en Italië. De afwezigheid van het duo dat de Verenigde Staten de afgelopen acht jaar heeft bestuurd, werd op de conventie in Minnesota gepresenteerd als onvermijdelijk, gezien de dringende zaken waar Bush en Cheney zich aan moesten wijden.

Maar in politiek Amerika wordt verondersteld dat het John McCain niet slecht uitkwam de uiterst onpopulaire Bush en Cheney buiten de schijnwerpers te kunnen houden.

Zelf was de Republikeinse kandidaat in Waterville, Ohio, waar hij hielp hulpgoederen in emmers te doen voor de getroffenen in de zuidelijke staten aan de Golf van Mexico. ''Dit is één van die momenten in de geschiedenis waarop je het belang van je land voorop moet stellen,'' aldus McCain, aansluitend bij zijn motto 'country first'. De kandidaat heeft persoonlijk 25.000 dollar gedoneerd, vijfduizend voor elke staat aan de Golf. Deelnemers aan de conventie hebben 80.000 'noodpakketjes' samengesteld, bestaande uit tubes tandpasta, stukken zeep en dergelijke.

Met het afslanken van het officiële programma van de conventie wilde McCain vermijden dat potentieel dramatische beelden uit New Orleans en andere steden zouden samenvallen met die van een feestende Republikeinse partij - dat zou de politieke schade van drie jaar geleden, toen de regering-Bush faalde in de aanpak van orkaan Katrina, alleen maar groter maken.

Het is niet duidelijk of Bush alsnog de conventie zal bijwonen. Het campagneteam van McCain zegt dat het aan de president is om daarover te beslissen.

De Democratische kandidaat Barack Obama heeft na de Democratische conventie zijn voorsprong in de peilingen heroverd. USA Today geeft hem 50 procent tegen 43 voor McCain, CBS houdt het op 48 tegen 40 procent.

De Republikeinen gaan ervanuit dat die cijfers na donderdag, als McCain zijn speech heeft gehouden, weer gunstiger voor hen zullen zijn. (HET PAROOL)

Laura Bush (r) en Cindy McCain nemen de honeurs waar voor hun echtgenoten. Foto EPA/Craig Lassig Beeld
Laura Bush (r) en Cindy McCain nemen de honeurs waar voor hun echtgenoten. Foto EPA/Craig Lassig
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden