Convenant tegen extreme overlast Wallen werkt niet

Het 'Wallenconvenant' dat de gemeente en tourbedrijven sloten om extreme overlast van groepen toeristen tegen te gaan, zet volgens omwonenden weinig zoden aan de dijk. Afspraken worden vaak niet nageleefd. Opstoppingen zijn er nog net als voorheen.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Een gids met een groep Aziaten staat stil op een brug over de Oudezijds Achterburgwal. Hij draagt geen badge. Zijn bedrijf heeft het convenant waarschijnlijk niet getekend. Beeld Ton Damen
Een gids met een groep Aziaten staat stil op een brug over de Oudezijds Achterburgwal. Hij draagt geen badge. Zijn bedrijf heeft het convenant waarschijnlijk niet getekend.Beeld Ton Damen

Dit blijkt uit een rondwandeling van deze krant door de rosse buurt. De afspraken met de tourbedrijven werden eind maart gemaakt. Ruim een maand na de invoering van het convenant zien buurtbewoners nauwelijks verschil. Op veel plekken staan in de avonduren grote groepen met gidsen die de doorstroming in het Wallengebied belemmeren.

Oorzaak van de aanhoudende overlast is dat veel van tourbedrijven het convenant niet hebben ondertekend. Zij vinden de afspraken op sommige punten te vaag en op andere onderdelen juist te strict. Buurtbewoners zeggen dat daar bij komt dat niet alle gidsen van de nieuwe regels op de hoogte zijn of zich er niet aan willen houden.

De belangrijkste regels zijn dat groepen niet groter mogen zijn dan twintig personen en dat de gidsen bezoekers niet stil mogen laten staan bij druktegevoelige plekken, zoals de stegen in het Sint Annenkwartier en de bruggen over de Oudezijds Achterburgwal. Verder is bijvoorbeeld ook lawaaimaken en gebruik van drugs of alcohol bij de rondleidingen uit den boze. Ook wordt respect jegens de prostituees gevraagd, bijvoorbeeld door ze niet te fotograferen.

Liever grote groep
Er is veel discussie over de zin van de regels. Zo vindt Mirte Groos van Amsterdam New Europe Tours de regel over de grootte van de groepen discutabel. Zij zegt dat veel kleine groepen die dicht bij elkaar lopen meer overlast bezorgen dan één wat grotere groep. "Dan gaan gidsen elkaar overschreeuwen."

Oetze van der Linden van Original Tours Amsterdam stelt dat alle regels juist erg zinvol zijn. Hij heeft de lijst met gedragsregels vol overtuiging ondertekend. Ooit is gezien dat een spelbegeleider van het bedrijf had bedacht dat bezoekers met opzet opstoppingen moesten veroorzaken in de Trompettersteeg. Van der Linden had diezelfde dag nog de wijkagent op bezoek. "Maar dat werd ter plekke verzonnen door een stagiair," zegt hij, "het is later nooit meer gebeurd."

'Regels moeten in APV'
Salomé Trip-Wagenhuis van Dutch Tour Company heeft het convenant wel ondertekend, maar vindt de afspraken boterzacht. Zij vindt dat regels beter spijkerhard in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) opgenomen kunnen worden.

Intussen wordt met de gemeente gewerkt aan een keurmerk voor bedrijven die de regels van het convenant in acht nemen.

Lees ook: Gidsen trekken zich niks aan van afspraken over betere doorstroming op de Wallen

Al vroeg in de middag begint het druk te worden bij de ingang van de Stoofsteeg. Beeld Ton Damen
Al vroeg in de middag begint het druk te worden bij de ingang van de Stoofsteeg.Beeld Ton Damen
Een van de afspraken in het 'Wallenconvenant' is dat sekswerkers met respect worden behandeld. Beeld Ton Damen
Een van de afspraken in het 'Wallenconvenant' is dat sekswerkers met respect worden behandeld.Beeld Ton Damen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden