'Controles van kleine accountant vaak slecht'

Het is erbarmelijk gesteld met de kwaliteit van controles door kleinere accountantskantoren. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) roept donderdag alle kantoren die zijn aangesloten bij de Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) op om de kwaliteit van hun wettelijke controles tegen het licht te houden en maatregelen te nemen.

Archieffoto Beeld thinkstock

Voor accountantsorganisaties met slechts één of een beperkt aantal externe accountants (wat geldt voor het merendeel van de NBA-kantoren) betekent dit dat zij er goed aan zouden doen te overwegen om de AFM te verzoeken hun vergunning in te trekken, schrijft de toezichthouder. 'Zij kunnen zich dan volledig richten op hun overige dienstverlening, waarmee zij nu al ongeveer 90 procent van hun omzet behalen.'

AFM onderzocht 30 kantoren, waarbij in totaal 63 accountantscontroles werden nagelopen. In 79 procent van de gevallen waren de controles van onvoldoende kwaliteit. Bij 24 van de 30 onderzochte kantoren waren de fouten zelfs zo ernstig dat de AFM deze kantoren heeft gevraagd een grondige analyse uit te voeren en een actieplan op te stellen. De toezichthouder heeft ook fouten in jaarrekeningen geconstateerd.

De NBA erkent de aangekaarte problemen en laat in een reactie weten dat in de branche al van alles wordt gedaan om de kwaliteit van accountantscontroles te verbeteren. 'De uitkomsten bevestigen het belang van het al eerder in gang gezette kwaliteitsprogramma van de NBA', reageert de brancheorganisatie.

De door de AFM onderzochte kantoren waren verantwoordelijk voor 5 procent van alle wettelijke controles in Nederland. Het gaat om kantoren die geen controles uitvoeren bij beursgenoteerde ondernemingen, banken en verzekeraars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden