'Controle faalde bij brand Nieuwezijds Voorburgwal'

De brand twee weken geleden in het pand Nieuwezijds Voorburgwal 138 in Amsterdam, waarbij twee doden vielen, had mogelijk voorkomen kunnen worden als stadsdeel Centrum de eigenaar, vastgoedhandelaar Theo Hoogland, scherper had gecontroleerd. Dat zegt de voormalige Wallenmanager van Amsterdam, Freek Salm, over de fatale brand.

Bart Middelburg
Brandweermannen staan bij het uitgebrande pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Beeld ANP
Brandweermannen staan bij het uitgebrande pand aan de Nieuwezijds Voorburgwal.Beeld ANP

Hoogland was eind jaren negentig al doelwit van uitgebreid onderzoek van justitie en de gemeente; hij werd toen onder meer verdacht van belastingfraude en het verhuren van woonruimte aan illegalen tegen woekerprijzen. Na dat onderzoek werd Hoogland min of meer 'onder curatele' gesteld, aldus Salm.

'Dat heeft het stadsdeel later dus laten lopen. Gaat het nou om iemand die nog nooit in the picture is geweest, dan zeg ik: ja, soms kun je dat niet weten. Maar bij deze gozer wísten ze het. Kennelijk moesten er eerst doden vallen. En dat met alle digitale mogelijkheden die de gemeente vandaag de dag heeft.' Ten tijde van de brand verbleven elf mensen in het pand, onder wie vijf Polen, een Let en een Litouws echtpaar; het echtpaar kwam om het leven. Het politieonderzoek loopt nog.

Stadsdeel Centrum wil niet inhoudelijk reageren op de kritiek van Salm. Woordvoerder Jan-Jaap Eikelboom wijst er wel op dat Hoogland in 2010 al eens een waarschuwing kreeg nadat wasgebleken dat hij er een illegaal toeristenhotel exploiteerde. In 2011 kreeg hij een tweede waarschuwing, toen bleek dat hij zich van de eerste niets had aangetrokken.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden