Contributie sportclub Amsterdam 50 procent hoger dan platteland

De contributie voor een sportvereniging is in Amsterdam zo'n 53 procent hoger dan op het platteland.

Hockeyclubs vragen in Amsterdam de meeste contributie.Beeld anp

Het verschil is het grootst bij tennisverenigingen in de stad: die vragen voor volwassenen gemiddeld het dubbele van clubs in niet-stedelijke gebieden. Jeugdtennissers betalen ruim 80 procent meer.

Ook bij voetbal en hockey zijn Amsterdamse kinderen fors meer kwijt (71 en 74 procent) dan plattelandsjeugd.

2750 verenigingen
Dat blijkt uit de Contributiemonitor over 2016/2017 van het Mulier Instituut en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Deze monitor brengt de contributies van sportverenigingen in kaart.

Het gaat om de gegevens van 2750 verenigingen in zes verschillende sporten (voetbal, tennis, hockey, atletiek, volleybal en handbal) en de entreegelden van 131 zwembaden en 22 ijsbanen.

Volleybal
Een Amsterdamse sporter betaalt ongeveer 23 procent meer dan gemiddeld in Nederland. De gemiddelde contributie voor volwassenen bedraagt hier 252 euro, voor de jeugd is dat 202 euro.

Alleen Amsterdamse volleybalverenigingen zijn goedkoper dan het landelijk gemiddelde. Met 208 euro per jaar is dit ook de goedkoopste sport voor volwassenen in de stad. Kinderen van ouders met een kleine portemonnee kunnen - ondanks het verschil met het landelijke gemiddelde - het beste gaan tennissen (109 euro).

Zwemmen en schaatsen voordeliger
Voor een jaarlidmaatschap bij een hockeyvereniging betalen zowel volwassenen (369 euro) als jeugdleden (343 euro) de meeste contributie in Amsterdam.

Het Mulier Instituut heeft verder gekeken naar de toegangsprijzen voor zwembaden en ijsbanen. Amsterdamse baantjestrekkers blijken met een gemiddelde prijs van 4,40 euro zo'n 7,5 procent minder te betalen de rest van Nederland, en schaatsers op de Jaap Edenbaan zijn bijna 4 procent minder kwijt.

Alleen Amsterdamse volleybalverenigingen zijn goedkoper dan het landelijk gemiddelde.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden