Contract Tweede Coentunnel

AMSTERDAM - De tweede Coentunnel wordt aangelegd door een groep Nederlandse en Franse bedrijven. Rijkswaterstaat heeft een consortium met onder meer de Arnhemse ontwerper Arcadis en bouwer Dura Vermeer uitgekozen.Bouwgroep Coentunnel Company zal voor bijna een half miljard euro pal naast de bestaande Coentunnel een nieuwe tunnel aanleggen, inclusief aan- en afvoerwegen. De tweede Coen krijgt twee keer drie rijbanen en een spitsstrook van nog eens twee banen.

Het consortium zorgt ook voor het ontwerp en de financiering van de nieuwe tunnel en zal deze na opening dertig jaar lang onderhouden. In het contract is ook de renovatie van de bestaande Coentunnel inbegrepen. Die vind plaats nadat de nieuwe tunnel is geopend.

De tweede Coentunnel maakt dele uit van de aanleg van de Westrandweg A5. Die loopt van de nieuwe tunnel via het havengebied naar knooppunt Raasdorp bij Badhoevedorp. Daar sluit de weg aan op het al bestaande deel van de A5 richting Hoofddorp.

De bouw moet begin volgend jaar beginnen en in het najaar van 2011 klaar zijn. Vervolgens wordt de bestaande Coentunnel gerenoveerd - waarbij Rijkswaterstaat nu alvast waarschuwt voor groot fileleed. In december 2012 moet het hele project gereed zijn.

Er is echter een groot aantal bezwaren ingediend, die de bouw kunnen vertragen. Vooral fijnstof kan roet in het eten gooien. Volgens Rijkswaterstaat worden uitlaatgassen vol fijnstof door extra hoge schoorstenen uit de tunnel afgevoerd, zodat ze in de omgeving geen problemen veroorzaken.

Coentunnel Company is de afgelopen twee jaar gekozen uit vijf kandidaten. Naast Arcadis en Dura maken de Franse aannemers Besix en Vinci, aannemer TBI, financier CFE en baggeraar Dredging International deel uit van de groep. De financier is de Rabobank.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden