Contract dwingt tot hulp bij schulden

Hulpverleners kunnen volgens wethouder Freek Ossel (Sociale Zaken) alle sociale voorzieningen aanspreken om de wanbetalers te helpen. Foto GPD Beeld
Hulpverleners kunnen volgens wethouder Freek Ossel (Sociale Zaken) alle sociale voorzieningen aanspreken om de wanbetalers te helpen. Foto GPD

AMSTERDAM - Amsterdam gaat vroegtijdige hulp bieden aan mensen met betalingsachterstanden. In notoire probleemwijken sluiten afnemers van de diensten van woningcorporaties en ziektekostenverzekeraars een contract dat hen verplicht met hulpverleners in zee gaan, die hen thuis opzoeken zodra rekeningen niet betaald worden. Met dit contract kan in een vroeg stadium worden voorkomen dat schulden zich opstapelen bij mensen met betalingsproblemen. De maatregel is er een uit een reeks die erop is gericht de groeiende armoede in de stad tegen te gaan.

De Amsterdamse woningcorporaties doen sinds begin dit jaar een proef met het systeem. Binnenkort wordt de proef uitgebreid met ziektekostenverzekeraar Agis. Het is de bedoeling dat ook energieleveranciers aanhaken.

Hulpverleners kunnen volgens wethouder Freek Ossel (Sociale Zaken) alle sociale voorzieningen aanspreken om de wanbetalers te helpen. Werken zij niet mee, dan dreigen strenge maatregelen als huisuitzetting. Verder gaat Ossel de arbeidspositie van werknemers met minimum inkomens, soms onder het sociaal minimum, proberen te verbeteren. Hierbij gaat het om tienduizenden arbeidskrachten die slechts een deeltijdbaan en een uitkering hebben, of die vele kleine baantjes hebben, die samen nog niet gelijk zijn aan een volledige arbeidsovereenkomst.

Ossel: ''Dit zijn de mensen die 's ochtends de krant bezorgen, 's middags bij een tuinder werken, en 's avonds pizza's bezorgen. Maar dan zijn ze ineens twee dagen niet meer nodig bij de pizza's, dan weer drie dagen niet nodig bij de tuinder of schoonmaak, waar hij ook een blauwe maandag werkte, en zo ontbreekt een volwaardig inkomen. Het is deze crisis voor het eerst dat we in deze categorie veel mensen in Amsterdam hebben die tussen wal en schip terecht dreigen te komen.''

Het zijn vaak nieuwkomers op de Nederlandse arbeidsmarkt, die overal vandaan komen. De wethouder: ''Als je de taal niet spreekt, kom je binnen een bedrijf niet aan werk boven een bepaald niveau.''

De gemeente gaat ook stimuleren dat de werkgever deze mensen een betere baan geeft, of hen in staat stelt eerst een opleiding te doen, of hen wat extra uren in de maand werk geeft.

De armoedebestrijding wordt op wijkniveau aangepakt. Geuzenveld-Slotermeer krijgt hiervan de primeur. Hier komen in het kader van de armoedebestrijding extra cursussen, meer buurt- en jeugdcentra en opvang voor schoolverlaters.

De gemeente wil verder dat negentig procent van de 140.000 Amsterdamse armen worden geholpen alle steun en subsidies aan te vragen waar ze recht op hebben. Momenteel lukt het slechts zeventig procent van de armen gebruik te maken van alle hulpmiddelen. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden