Containerwoningen voor treiteraars blijken niet nodig

Alleen nog in stadsdelen West en Zuid is straks plek voor containerwoningen voor Amsterdammers die niet te handhaven zijn in een gewone buurt.

De containerwoning op het Zeeburgereiland waar de familie Dimitrov in 2013 woonde.Beeld anp

Voor deze 'treiteraars' zijn nu nog zes plekken gereserveerd in de stad, een per stadsdeel, met uitzondering van Centrum. Het gaat vaak om locaties op ruime afstand van andere bewoners, bijvoorbeeld op een bedrijventerrein.

Maar de afgelopen jaren is geen van deze plekken meer gebruikt. Alleen in 2013 nam de beruchte familie Dimitrov uit Noord z'n intrek in een container op het Zeeburgereiland. De rechter besloot uiteindelijk dat de familie daar niet hoefde te blijven.

Asodorpen
In 2016 werden maar liefst zeven locaties aangewezen waar families zoals Dimitrov naartoe zouden kunnen. Mocht het nodig zijn, dan kon daar een container worden geplaatst. Er werd voor meerdere plekken gekozen, omdat de treiteraars daardoor makkelijker in een andere omgeving konden worden geplaatst. Bovendien zouden bij meerdere verhuizingen niet meteen hele asodorpen ontstaan.

Maar tot gedwongen verhuizingen, volgens de gemeente 'een laatste redmiddel', is het sinds de Dimitrov's niet meer gekomen. Toch is het niet 'honderd procent uit te sluiten' dat plaatsing van een treiteraar in een containerwoning nooit meer nodig zal zijn.

Twee locaties
In overleg met de stadsdelen heeft de gemeente besloten het aantal locaties wel terug te brengen naar twee, de Generatorstraat in West en parkeerterrein Jachthavenweg in Zuid. Die eerste plek wordt op dit moment al voor minimaal een jaar bewoond door een familie (geen treiteraars), waardoor ook Oost zijn locatie nog even vrij moet houden.

De containerwoningen zijn een onderdeel van het programma Treiteraanpak, in 2013 opgestart door wijlen burgemeester Van der Laan. Met de aanpak wilde de burgemeester opkomen voor Amsterdammers die gebukt gaan onder de terreur van asociale buren.

Toegenomen
In vijf jaar tijd zijn 514 signalen van dit soort treiteraars binnengekomen, 141 daarvan werden ook werkelijk als zodanig bestempeld. 91 procent van deze zaken zijn succesvol afgerond, omdat de treiteraars zich bijvoorbeeld nu gedeisd houden of vrijwillig zijn verhuisd.

Het aantal treiterzaken is in de afgelopen vijf jaar wel toegenomen, met 2016 als piekjaar. Afgelopen jaar lag het aantal juist met zo'n 44 procent lager. Onderzocht wordt nog waar die daling aan ligt.

Verreweg de meeste potentiële treiterzaken waren in de afgelopen jaren afkomstig uit Nieuw-West, gevolgd door Oost en Noord.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden