Containers Airbnb blijken neergezet door oplichter

Van containers tot omgebouwde tuinhuisjes: wie geld wil verdienen aan kamerverhuur, moet creatief zijn. Of een oplichter, zoals bij de verhuur van containers.

De container werd aangeboden voor 134 euro per nacht.Beeld Maarten Steenvoort

Heeft u ergens een plezierbootje liggen? Vaar dat dan naar de grachten van Amsterdam, maak een Airbnb-advertentie en verhuur het als ‘kamer’. Wat ook kan: uw tuinhuisje ombouwen tot slaapplek. En noem het dan een ‘cosy cottage’. Prijs? Zo’n honderd euro per nacht.

Het zijn bestaande voorbeelden van Airbnb-verhuur in Amsterdam. Het is een strijd tussen de gemeente en het online platform die al langer wordt gevoerd. De gemeente stelt steeds meer regels in: van onbeperkt verhuur naar zestig en inmiddels dertig dagen per jaar. Van geen geldboetes tot boetes die tot in de tienduizenden euro’s oplopen.

Containers
Toch is dat anders dan de verhuur van een bouwkeet, waar zowel de verhuurder van de containers als toeristen zijn opgelicht.

Zonder de juiste vergunning werd containerverhuurbedrijf Buko ingehuurd om twee containers, inclusief sanitair, te laten plaatsen in Oost en West. “Het papierwerk zag er goed uit en het bedrijf zei dat de containers waren bedoeld als kantoorruimte. We balen een beetje dat we in de maling zijn genomen,” zegt vertegenwoordiger Ferry Luckerhoff.

Eén container werd op de Spaarndammerstraat in West geplaatst en werd in het weekend door de gemeente weggesleept. “Die stond hier al twee weken,” zegt Jeroen van Berkel, stadsdeelbestuurder van West.

Meteen naar een hotel

Een andere container kwam op het Pauwenpad in Oost te staan, vlak bij het Amstelstation. Deze werd gistermiddag door Buko zelf opgehaald. “We zijn blij dat wij de unit terughebben en weer kunnen verhuren aan een van onze andere klanten,” aldus Luckerhoff.

Ben Speller, toerist uit Engeland, was de nietsvermoedende huurder die woensdag de container in Oost aantrof. Samen met een vriend kwam hij naar Amsterdam voor de wedstrijd Ajax-Tottenham Hotspur. Het adres van de verhuur klopte, maar de foto’s van de advertentie kwamen niet overeen met wat ze daar zagen. “Het zag er volledig anders uit. We zijn meteen naar een hotel gegaan. Airbnb heeft alles vergoed, inclusief het hotel,” zegt de Engelsman.

Airbnb heeft de advertentie en de gegevens van de verhuurder van het platform verwijderd. Deze zijn wel bekend bij Het Parool. Hieruit blijkt dat het gaat om iemand die al vaker via het internet mensen heeft opgelicht. Zo zou deze persoon online als ‘fake’ en ‘pure oplichter’ worden omschreven. Ook wijst iemand erop dat er naar deze persoon geen geld moet worden overgemaakt - hij zou geregeld tikkies sturen - omdat het een ‘scam’ is.

Incassobureau

Verhuurbedrijf Buko zegt dat de rekening, bestaande uit het plaatsen van de container en een dagelijks bedrag voor de huur, ook niet is betaald. “We hebben geen contact meer gehad met de man die de container heeft gehuurd. De kans dat hij nog betaalt, achten we heel klein.” Hoe hoog de kosten zijn, wil het bedrijf niet zeggen.

Buko zegt deze situatie nog nooit meegemaakt te hebben. Inmiddels heeft het bedrijf alle contactgegevens van de ‘huurder’ overhandigd aan handhaving Amsterdam. Voordat ze eventueel aangifte gaan doen, wil het bedrijf eerst ‘alle details’ op een rij zetten. “We gaan de balans opmaken over de schade en dan met ons incassobureau kijken wat we gaan doen.”

De container in West die dit weekend is weggehaald door de gemeente, wordt ook weer het verhuurbedrijf opgehaald. “De kosten die de gemeente hiervoor heeft gemaakt, zullen verhaald worden,” zegt Jeroen van Berkel. “Maar op wie gaan we nog bekijken. We zijn in gesprek met Buko.”

‘Onacceptabel’

Wethouder Laurens Ivens (Wonen) betreurt de situatie. Hij wil dat vakantieverhuurplatforms gegevens gaan delen met de gemeente zodat situaties als deze voorkomen worden. “Al deze vormen van verhuur zijn onacceptabel en toeristen en omwonenden raken zo gedupeerd. De populariteit van Amsterdam wordt misbruikt door oplichters die over de rug van toeristen geld willen verdienen.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden