Containerdorp op Science Park is nieuw bolwerk voor start-ups

Een dorpje opgebouwd uit gerecyclede zeecontainers op het Science Park is het nieuwste bolwerk voor start-ups in de stad.

Het containerdorp op het Science Park. Beeld Bart van Zoelen
Het containerdorp op het Science Park.Beeld Bart van Zoelen

In de gestapelde containers komen in totaal 150 werkplekken voor 25 tot 30 beginnende bedrijven.

Het containerdorpje, waar de eerste beginnende bedrijven inmiddels hun intrek hebben genomen, heeft de naam Startup Village gekregen.

Het is een initiatief van ACE Venture Lab, een uitvloeisel van het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE) waarmee de Universiteit van Amsterdam (UvA) studenten wil klaarstomen voor het ondernemerschap.

Vandaar ook de faciliteiten voor de studenten en promovendi bij de bèta-wetenschappen die de ambitie hebben hun eigen bedrijf te beginnen. De huur van de containers is met honderd euro per werkplek schappelijk te noemen en kan elke maand worden opgezegd.

Sterk verbonden
ACE Venture Lab helpt de start-ups met coaching. Verder is het de bedoeling dat ze elkaar stimuleren. Bij de containers komt ook een plek voor evenementen en een gemeenschapsruimte.

"Er zijn in Amsterdam natuurlijk genoeg startuphuizen, maar nergens zijn ze zo sterk verbonden aan de universiteit en de wetenschap," zegt Erik Boer, directeur van initiatiefnemer ACE Venture Lab.

Ook onderscheidt Startup Village zich omdat ze de start-ups in het prilste stadium bij de hand nemen.

"Wij helpen ze in een heel vroege fase. Zeg maar: van nul tot één. Daarna kunnen ze altijd nog naar Rockstart of Startupbootcamp voor de volgende stap, van één tot twee."

Uitbreiding in de stad
Science Park was een logische plek om te beginnen, volgens Boer. De technische universiteiten in Delft, Twente en Eindhoven zijn al een grote kweekvijver voor start-ups, het meer fundamentele onderzoek aan de Amsterdamse bètafaculteit blijft daarbij nog achter.

Maar juist dit heel theoretische onderzoek bewijst meer en meer zijn waarde voor grote it-gerelateerde bedrijven.

Zo is op Science Park ook een vestiging van Qualcomm, dat vorige week voor 43 miljard het Nederlands chipfabrikant NXP overnam. Samen met de UvA heeft Qualcomm hier een onderzoekslab, sinds de overname van UvA-spinoff Euvision.

7,2 miljoen
Ook de overige Amsterdamse campussen krijgen de komende vijf jaar hun eigen Startup Village ­- bij het Amstelkwartier, het AMC, Roeterseiland en de VU. Op het Binnengasthuisterrein komt een pop-upvariant voor de geesteswetenschappen.

De campussen worden bekostigd uit de 7,2 miljoen euro die wethouder Kajsa Ollongren (Economische Zaken) heeft uitgetrokken voor de 'valorisatie' van wetenschap, het verzilveren van de nieuwe kennis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden