Contador snoert Armstrong de mond

PARIJS - Alberto Contador is geen man van grote woorden. De 26-jarige Spanjaard, die gisteren op de Champs-Élysées voor de tweede keer in zijn carrière werd gehuldigd als winnaar van de Tour de France, laat liever zien wat hij kan.

''Ik wist wat me te wachten stond toen Lance Armstrong bij ons team kwam,'' zei hij zaterdag na de rit naar de Mont Ventoux, op één van de weinige momenten dat hij buitenstaanders een inkijkje geeft in zijn diepere gevoelens.

Contador wist dat Armstrong alles zou aangrijpen om ook de ronde te winnen. Daarbij in de rug gesteund door teambaas en vriend Johan Bruyneel. De Texaan is niet alleen een gedreven trainingsbeest, hij verstaat ook nog eens de kunst zijn rivalen dusdanig te intimideren, dat ze mentaal bezwijken.

Alberto Contador ging die laatste strijd niet aan met de Amerikaan. Armstrong mocht roepen wat hij wilde, hij mocht zichzelf benoemen tot de 'geestelijke leider' van Astana; Alberto Contador besloot gewoon zijn eigen plan te trekken. ''Ik had me ingesteld op een moeilijke Tour. Twee kopmannen binnen één ploeg, die allebei de Tour willen winnen, dat is niet logisch. Ik heb er mijn voorbereiding op afgesteld en al dat werk heeft zich nu uitbetaald,'' stelde de Spanjaard vergenoegd vast.

Contador heeft de immense psychische druk, die de komst van Armstrong naar Astana met zich meebracht, doorstaan. Meer dan dat zelfs. De komst van de Amerikaanse 'uitdager' prikkelde de Spanjaard tot ongekend hard werken en een bijna perfecte focus. Als één van de weinigen liet hij zich in de Dauphiné Libéré niet verleiden tot vertrouwenwekkende uitbarstingen op de fiets. Contador spaarde het liever op voor de wedstrijd waar het allemaal om draait. Hij wist dat hij Armstrong alleen tijdens de Tour stil kon krijgen met staaltjes van hard fietsen.

In de eerste Pyreneeënrit tergde hij de Amerikaan met een niet-afgesproken aanval. ''De dag erop was psychisch gezien de zwaarste,'' zegt hij. Vervolgens moest Contador tot Verbier (vorige week zondag) wachten om Armstrong en consorten definitief terug in hun hok te jagen. Vanaf dat moment had hij zijn lastige eerste doel bereikt.

Het consolideren van zijn leiderschap van de gehele Tour, verliep een stuk relaxter. Contador werd weer de typische Spaanse klassementsrenner, zonder drang tot aanvallen als je met verdedigend rijden ook je positie kunt handhaven.

Dat Armstrong uiteindelijk op de derde plaats is geëindigd, vindt hij vooral mooi vanwege het historische plaatje. ''Als winnaar van de Tour heb je het liefst twee grote namen naast je staan.'' Het zijn woorden die lucht geven aan de frustratie die bijna een jaar in hem huisde. Veel grotere woorden spreekt hij liever niet. Zijn benen zeggen genoeg.

Dankzij Lance Armstrong is Alberto Contador een fysiek en mentaal veel sterkere renner geworden. Wie de druk van de The Boss kan weerstaan, is klaar voor een hele reeks Tourzeges. Diens record breken zou een ultieme overwinning betekenen. ''Zo ver denk ik nog niet vooruit,'' zegt de frêle atleet.

Zijn eerste zorg is nu in een ploeg terecht te komen waarbinnen hij wel onvoorwaardelijk respect en erkenning voelt. Zijn voorganger, landgenoot en tussenpaus Carlos Sastre, verliet vorig jaar CSC. De ploeg van Bjarne Riis had hem aan de Tourzege geholpen, maar Sastre vond diens teamgerichte werkwijze veel te benauwend.

Voor Contador was het werken bij Astana net zo. Spanjaarden houden van een andere wielercultuur. Eentje van rust en vertrouwen. Sastre kwam dit jaar niet meer in het spel voor. Hij kon de Tour alleen winnen omdat hij een pion was in een sterk team.

Alberto Contador is anders. Die heeft geen team nodig om de Tour te winnen. Integendeel, die wint hem zelfs als ook zijn eigen ploeg liever een ander ziet zegevieren. (AD PERTIJS)

Alberto Contador. Foto EPA Beeld
Alberto Contador. Foto EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden