Consulaat New York: gebruik verstand tijdens storm

Het Nederlands consulaat in New York roept landgenoten op tijdens de naderende sneeuwstorm in het noordoosten van de Verenigde Staten 'gewoon hun gezonde verstand te gebruiken'. De 25 consulaire medewerkers gingen vanmiddag (plaatselijke tijd) tijdig naar huis om niet in een van de sneeuwjachten rond de miljoenenstad terecht te komen. Eventuele noodhulp wordt vanuit de ambassade in Washington geregeld.

Redactie
Een vrouw maakt een foto op de Brooklyn Bridge in New York Beeld epa
Een vrouw maakt een foto op de Brooklyn Bridge in New YorkBeeld epa

In staten aan de oostkust, waaronder New Jersey, Massachusetts en New York, geldt de noodtoestand. Volgens persattaché Jan Kennis heeft die vooral een preventieve werking. 'Er zijn alleen al in New York 3.200 vluchten geannuleerd', aldus Kennis. 'Dat is tijdig gebeurd om te voorkomen dat reizigers op de luchthaven stranden.'

Nederlanders aan de oostkust kunnen maar het beste in hun hotel afwachten tot de storm is overgetrokken, zegt de diplomaat. Nieuwe reizigers melden zich door de onmogelijkheid om te kunnen reizen toch niet aan de hotelbalie. Volgens Kennis zijn alle landgenoten inmiddels op de hoogte van het uitzonderlijke weer. 'Er is hier op het tv-nieuws echt geen ontkomen aan.'

Wel wijst hij op de gevaren die gepaard kunnen gaan met de verwachte hoeveelheid sneeuw die de komende uren in New York gaat vallen. Zo loopt de stroomvoorziening in de stad gevaar als elektriciteitsmasten en -kabels onder druk van de sneeuw en de wind mogelijk bezwijken. Ook bestaat de kans dat hoogwater opnieuw leidt tot overstromingen, zoals in 2012 na de orkaan Sandy.

Ook is uit voorzorg een rijverbod afgekondigd. Vanaf maandag 23 uur plaatselijke tijd mogen voertuigen zich enkel nog in absolute noodgevallen op de weg begeven, zo liet gouverneur Andrew Cuomo weten. Wie zich niet aan de regels houdt, riskeert een boete van 300 dollar (omgerekend 250 euro). Het rijverbod geldt voor dertien county's, met inbegrip van de vijf county's die in de stad New York liggen.

Overheidskantoren dicht
In New Jersey blijven overheidskantoren morgen dicht, zegt gouverneur Chris Christie. In New York rijden vanaf het begin van de avond geen metro's meer, aldus gouverneur Andrew Cuomo.

'Aan het eind van de middag moet je thuis zijn, en wil je ook thuis zijn. In situaties zoals deze stranden mensen in hun auto. Het kan gaan om leven en dood, ik overdrijf niet', zei Cuomo op een persconferentie.

Veel mensen zijn vandaag gewoon gaan werken. De eerste vlokken vielen vanochtend al, maar echt tekeer gaat het nog niet. Pas aan het begin van de avond neemt de sneeuwval fors toe, net als de wind. Tot en met dinsdag kan plaatselijk bijna een meter sneeuw vallen, verwachten meteorologen.

Een sneeuwstorm woedt over de oostkust van de Verenigde Staten Beeld getty
Een sneeuwstorm woedt over de oostkust van de Verenigde StatenBeeld getty
Vooralsnog zorgt de sneeuw vooral voor pret. Deze kinderen spelen in Central Park, New York. Beeld reuters
Vooralsnog zorgt de sneeuw vooral voor pret. Deze kinderen spelen in Central Park, New York.Beeld reuters
Skyline van New York Beeld getty
Skyline van New YorkBeeld getty

Duizenden vluchten geschrapt
Luchtvaartmaatschappijen schrapten uit voorzorg al zo'n 6.000 vluchten. KLM heeft voor morgen twee retourvluchten tussen Schiphol en New York geschrapt wegens de zware sneeuwstorm.

KLM blijft de situatie de komende dagen nauwlettend volgen en bepaalt aan de hand daarvan of nog meer vluchten worden geannuleerd.

Ook andere maatschappijen zoals Delta Airlines, US Airways en United Airlines hebben vluchten geschrapt naar de oostkust van de VS. Zo wordt morgen onder meer niet naar Boston, Newark en Philadelphia gevlogen.

Scholen blijven morgen vrijwel zeker dicht. De treinen door de staat New Jersey rijden niet meer vanaf maandagavond 22.00 uur. Er bestaat grote kans dat veel mensen zonder stroom komen te zitten. De stroomkabels kunnen breken door sneeuw, harde wind en afbrekende takken.

In Connecticut, de staat die vermoedelijk de meeste sneeuw te verstouwen krijgt, worden de belangrijke wegen door de staat gesloten vanaf vanavond 21.00 uur. Ook in andere staten kan dat gebeuren, benadrukte Cuomo.

Snowmageddon
Op Twitter circuleren al de meest afschrikwekkende namen voor de storm. De 'Sneeuwstorm van 2015' heeft de bijnamen Snowmageddon, Snowpocalypse en Snowzilla gekregen.

Burgemeester Bill de Blasio van New York heeft inwoners gewaarschuwd om zich voor te bereiden op de storm. Hij verwacht ernstige problemen. 'New Yorkers moeten zich op het ergste voorbereiden.'

Het kan wel eens de zwaarste winterstorm in de geschiedenis van de stad worden. De laatste sneeuwstorm van dit kaliber trof de stad volgens de burgemeester in 2006.

IJs wordt verwijderd van een vliegtuig op het LaGuardia Airport in New York. Beeld ap
IJs wordt verwijderd van een vliegtuig op het LaGuardia Airport in New York.Beeld ap
Weerbericht in New York voorspelt voor de komende dagen lage temperaturen (in Fahrenheit) Beeld reuters
Weerbericht in New York voorspelt voor de komende dagen lage temperaturen (in Fahrenheit)Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden