Update

Constructeurs onderzoeken winkelcentrum in Heerlen

Constructeurs onderzoeken in Heerlen de zogenoemde dilatatievoegen tussen de vier compartimenten van winkelcentrum 't Loon. Die voegen moeten ervoor zorgen dat de compartimenten los van elkaar staan. Een probleem in een compartiment zou dan geen gevolgen hebben voor het andere.

De gemeente Heerlen heeft vanochtend vroeg de Homerusflat boven winkelcentrum 't Loon in met spoed laten ontruimen. Beeld anp

Onduidelijk is of er de afgelopen jaren bouwsels zoals winkeltjes zijn neergezet die dwars over die voegen gaan. In dat geval werken de voegen niet meer. Het op instorten staande compartiment zou in dat geval de andere drie delen mee naar beneden kunnen trekken.

Als de voegen wel hun werk doen, mogen bewoners en winkeliers vanmiddag even hun appartement of winkel in om daar spullen te halen.

Nog niet naar huis
De bewoners van de 18 appartementen kregen vandaag te horen van burgemeester Paul Depla van Heerlen dat ze nog niet naar huis mogen. Voorlopig moeten zij in hun hotel overnachten. Terugkeer is te gevaarlijk, aldus de woordvoerder van Depla.

De bewoners werden vannacht vanwege instortingsgevaar in allerijl uit hun woningen gehaald en in hotels ondergebracht.

Noodverordening

Depla heeft de noodverordening die gold voor de winkels van 't Loon vandaag uitgebreid naar de flat.

De gemeente laat onderzoeken of instorting van een deel van het gebouwencomplex ook de andere delen mee kan sleuren. Daarover ontstonden gisteravond twijfels die tot evacuatie leidden.

Aan het eind van vanmiddag hoopt de gemeente zekerheid te krijgen uit het onderzoek. Afhankelijk daarvan mogen bewoners al dan niet spullen ophalen en winkeliers de voorraden weghalen.

Bejaarden

Onder de 24 mensen die hun huis uitmoesten, zijn enkele hoogbejaarden. Dat meldde een woordvoerster van het Rode Kruis. De organisatie is betrokken bij de hulpverlening.

Volgens de zegsvrouw bevinden zich een persoon van over de 80 en een van boven de 90 jaar in het gezelschap. 'De mensen werden om 2.45 uur gewekt en moesten binnen een kwartier hun huis uit. Ze hebben niet meer bij zich dan dat ze aanhebben.'

Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden