PlusTheater

Conservatisme van Circus Treurdier verzuipt in ironie

Met Het Verhaal van Erica Speen (Een Remake) zet muziektheatergezelschap Circus Treurdier een ‘oerconservatieve’ voorstelling neer, die verzuipt in ironie.

Circus Treurdier, Het verhaal van Erica Speen.  Beeld Bowie Verschuuren
Circus Treurdier, Het verhaal van Erica Speen.Beeld Bowie Verschuuren

Schrijver JJ Daalder is er best trots op: hij heeft het klassieke kinderboek over het meisje Erica Speen letterlijk overgeschreven, voor de volle honderd procent. Waarom zou je immers een nieuw kinderboek schrijven als er al zoveel goeds en vertrouwds voorhanden is?

In de nieuwe voorstelling van Circus Treurdier laat de conservatieve Daalder (een mooie creatie van Jan-Paul Buijs) zich voor het nog gesloten voordoek interviewen. Hij zit eigenlijk niet zo te wachten op een toneelbewerking van ‘zijn’ boek, dat kan alleen maar tegenvallen, hij wacht het eind wel af in het café op de hoek.

‘Oerconservatieve’ voorstelling

Muziektheatercollectief Circus Treurdier, de maker van Treur TeeVee voor de VPRO, is terug in het theater en zet meteen aan het begin van Het verhaal van Erica Speen (een remake) de toon van wat volgens de flyer een ‘oerconservatieve’ voorstelling moet worden.

Neem je dat niet al te serieus, dan heb je een bij vlagen vermakelijke avond. Dat conservatisme wordt namelijk met zo’n vette knipoog gebracht dat het in ironie verzuipt. In een fijn kneuterig decor (Janne Sterke) dat in aankleding doet denken aan Het kleine huis op de prairie komt puberende dochter Erica (Valérie Pos) in opstand tegen haar verstikkende omgeving. De wensen van Erica zijn overzichtelijk: ze wil voortaan rondlopen in een kort broekje en stoppen met die ‘fucking’ blokfluitles want muziekleraar Mosterd zit alleen maar naar haar billen te kijken.

Wijde wereld

‘Verandering is op handen, of je het nou leuk vindt of niet,’ klinkt het in een van de stemmige liedjes, maar Erica’s ouders (Ellen Parren en Jan- Paul Buijs) en Mosterd (Peter van Rooijen) zijn nog niet zover. Ze kunnen echter praten wat ze willen en dreigen met hel en verdoemenis, maar Erica gaat de wijde wereld in. Veel meer komen we over haar niet te weten, Daalder schreef er een dun boekje over.

Het Verhaal van Erica Speen (een remake)

Door Circus Treurdier
Gezien 6/12 Dansmakers (Noord)
Te zien t/m 15/12 aldaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden