Conservatieven lopen uit op extreemlinks in Griekse peiling

De Griekse conservatieve partij Nieuwe Democratie loopt voor op de extreemlinkse partij Syriza. In een poll die van 28 tot en met 30 mei onder de Griekse bevolking werd gehouden krijgt Nieuwe Democratie 24,5 procent van de stemmen versus 22,1 procent voor Syriza.

Redactie
Antonis Samaras, partijleider van Nieuwe Democratie. Beeld epa
Antonis Samaras, partijleider van Nieuwe Democratie.Beeld epa

Een opsteker voor Europa, aangezien de Nieuwe Democratie de omstreden bezuinigingsmaatregelen van de EU en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wel steunen, waar Syriza die eerder verwierp.

De poll van DATA RC werd gehouden in de aanloop naar de nieuwe Griekse verkiezingen op 17 juni. De Grieken moeten opnieuw naar de stembus nadat de verkiezingen van afgelopen 6 mei een extreem verdeelde uitslag opleverde. De Grieken straften de gematigde regeringspartijen Pasok (socialisten) en Nieuwe Democratie zwaar af en kozen massaal voor randpartijen als Syriza op uiterst links en de neofacistische partij Gouden Dageraad op uiterst rechts.

Syriza werd zelfs de tweede partij van het land, maar geen van de partijen slaagden er in om een nieuwe regering te vormen, waarna nieuwe verkiezingen werden aangekondigd.

Geschrokken
Als de DATA RC-poll representatief is voor 17 juni, lijken de Grieken geschrokken te zijn van hun extreme stemgedrag. Dat kan betekenen dat de gematigde partijen weer meer steun krijgen, waardoor de onderhandelingen met de EU en het IMF over een redding van Griekenland en het behoud van de Grieken in de eurozone verder gezet kunnen worden.

Syriza wilde daar tijdens de verkiezingen en de uitslag nadien niets van weten, en verkoos zich te verzetten tegen de strenge bezuinigingen die Griekenland zijn opgelegd in ruil voor miljardensteun die het land van het faillissement moeten redden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden