Connexxion krijgt forse boeten voor slechte punctualiteit

Vervoersbedrijf Connexxion krijgt een kostbare tik op de vingers omdat het de punctualiteit van de buslijnen in de regio rond Schiphol niet op orde krijgt.

Beeld ANP

Het gaat om de concessie Meerlanden, het lijnennetwerk dat Haarlem, Schiphol, de gemeenten ten westen en zuiden van Amsterdam en delen van de hoofdstad met elkaar verbindt. Het bedrijf krijgt nu 400.000 euro boete.

Als het niet snel een aantal verbeteringen doorvoert, komt daar nog eens maximaal 2 miljoen euro bij. De boete wordt opgelegd door de Vervoerregio, een bestuurslaag die veel van het openbaar vervoer in de regio Amsterdam organiseert.

Connexxion herwon de omvangrijke concessie Meerlanden met een ambitieus plan. Zo zou elke woonkern vanaf 10 december 2017 in het gebied een directe verbinding met Schiphol krijgen.

Ook wordt binnen enkele jaren een groot deel van het aantal ritten binnen de concessie met elektrische bussen verreden; in april van dit jaar moeten de eerste nieuwe voertuigen rijden. Verder worden er voor het eerst in Nederland dubbeldekkers ingezet als lijnbus, die tussen Haarlem en de Zuidas pendelen.

Teleurstellingen
Maar alle plannen ten spijt blijkt Connexxion twee maanden na de start veel moeite te hebben met het op tijd laten rijden van de lijnen. Uit onderzoek van de Vervoersregio blijkt dat ruim 14 procent van de bussen niet rijdt, of zeker 5 minuten te laat komt opdagen.

Ook stelt Connexxion teleur in de manier waarop de overgang van het oude naar het nieuwe lijnennet is georganiseerd. "Er zijn in de eerste maand geen aanmerkelijke verbeteringen waargenomen, ook heeft Connexxion de verwachting over wat het wel en niet waarmaakt niet goed en tijdig gedeeld," klaagt de Amsterdamse wethouder Pieter Litjens, tevens bestuurder van de Vervoerregio.

Deemoedig
Verder zijn er diverse kaartautomaten niet geleverd, werkt de wifi in de bus vaak niet en is de reisinformatie in de bus in een kwart van de gevallen onbetrouwbaar. Binnen twee weken moet er een verbeterplan liggen van Connexxion.

€400.000

Omdat te veel bussen rond Amsterdam niet op tijd rijden en wegens een reeks andere fouten, moet Connexxion 4 ton boete betalen.

Het bedrijf, de Vervoerregio en enkele gemeenten in het gebied zijn al overeen gekomen dat hier een daar een halte wordt geschrapt of toegevoegd. Ook zullen tussen Kudelstaart en Amsterdam en tussen Amstelveen en Schiphol meer bussen gaan rijden.

Connexxion erkent de problemen deemoedig. "We balen hiervan, reizigers mogen meer van ons verwachten." De eerste verbeteringen zijn volgens een zegsman al doorgevoerd. "Het verbeterplan moet nog deze maand merkbaar voor betere rapportcijfers zorgen."

In het gebied waar de bussen rijden, wonen bijna 300.00 inwoners. Het is een van de omvangrijkste concessies van Nederland die de busmaatschappij 100 miljoen euro omzet oplevert, waarvan de Vervoerregio jaarlijks ruim 40 miljoen euro bijdraagt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden