Update

Congres VS houdt sluiting federale overheid niet tegen

Het Amerikaanse Congres heeft maandag niet weten te voorkomen dat de federale overheidsdiensten hun taken om middernacht (dinsdagochtend 6 uur Nederlandse tijd) moesten neerleggen. Een wetsvoorstel dat de zogeheten 'shutdown' had kunnen verhinderen, ketste af nadat het een paar maal vruchteloos heen en weer was gekaatst tussen het Huis van Afgevaardigden en de Senaat.

Redactie
President Obama ondertekent maandagavond de regeling H.R. 3210, de zogeheten Pay Our Military Act, die voorziet in het doorbetalen van militair personeel tijdens de 'shutdown'. Beeld EPA
President Obama ondertekent maandagavond de regeling H.R. 3210, de zogeheten Pay Our Military Act, die voorziet in het doorbetalen van militair personeel tijdens de 'shutdown'.Beeld EPA

Toen de sluiting onafwendbaar bleek, ondertekende president Obama meteen een noodwet die voorziet in het doorbetalen van de salarissen van militairen. Sylvia Burwell, hoofd van het Office of Management and Budget (OMB), de financiële afdeling van het Witte Huis, droeg kort voor middernacht alle betrokken diensten in een memo op 'plannen ten uitvoer te brengen voor een ordelijke sluiting bij gebrek aan financiering'.

Afpersen
De Republikeinse meerderheid in het Huis van Afgevaardigden had de overheidsfinanciering afhankelijk gemaakt van uitstel en aanpassing van Obamacare, de wetgeving die alle Amerikanen dwingt een zorgverzekering af te sluiten. De door Democraten gedomineerde Senaat weigerde zich echter te laten 'afpersen', zoals zij het omschreven.

Als gevolg van de patstelling gaan met onmiddellijke ingang tussen de 800.000 en 1 miljoen ambtenaren met gedwongen verlof. Alleen de hoogst noodzakelijke overheidsdiensten zullen hun werkzaamheden voortzetten. Militairen, voedselinspecteurs, cipiers en de luchtverkeersleiding werken door. Ook pensioenen en uitkeringen worden gewoon uitbetaald. Ongeveer 400.000 civiele medewerkers van Defensie worden wel naar huis gestuurd. Nationale parken, musea en bezienswaardigheden als het Vrijheidsbeeld gaan dicht.

Obama heeft militairen gerustgesteld: zij zullen niet getroffen worden door de sluiting van overheidsdiensten die dinsdag begint. 'We zullen ervoor zorgen dat jullie de middelen blijven krijgen die nodig zijn om jullie missies te doen slagen', zei hij in een videoboodschap die werd verspreid nadat het Congres de deadline voor een financieringswet had laten verstrijken.

'Het Congres heeft helaas zijn verantwoordelijkheid niet genomen' aldus Obama. Hij benadrukte vervolgens dat hij een noodwet heeft ondertekend die ervoor zorgt dat militairen gewoon doorbetaald krijgen tijdens de sluiting.

Burgers die voor Defensie werken, zijn wel de klos. Tegen hen zei de president: 'Jullie en jullie families verdienen beter dan het non-functioneren dat we nu in het Congres zien.' Hij beloofde zich in te zetten om hen zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen.

De laatste keer dat de overheid 'op slot ging' was eind 1995, begin 1996 onder toenmalig president Bill Clinton. Nadat honderdduizenden ambtenaren 28 dagen thuis hadden gezeten, werd de onenigheid tussen Clinton en het door Republikeinen gecontroleerde Congres alsnog opgelost.

Gestrand
Volgens de Washington Post zou John Boehner, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, werken aan een plan om het gestrande wetsvoorstel de komende dagen alsnog vlot te trekken in een bijeenkomst met vertegenwoordigers uit de Senaat en het Huis van Afgevaardigden.

Het Capitool in Washington, D.C. maandagavond laat. Beeld reuters
Het Capitool in Washington, D.C. maandagavond laat.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden