Congres neemt geheime dienst NSA onder loep

Het Amerikaanse Congres gaat het functioneren van de geheime dienst NSA, die door zijn spionagepraktijken internationaal zwaar onder vuur ligt, stevig onder de loep nemen. De topman van de NSA, generaal Keith Alexander, moet dinsdag vanaf 18.30 uur (Nederlandse tijd) aan een commissie van het Huis van Afgevaardigden ophelderingen geven over de spionagepraktijken van de dienst', aldus de BBC.

redactie
Dianne Feinstein, de Democratische voorzitter van deze Senaatscommissie voor inlichtingenwerk. Beeld REUTERS
Dianne Feinstein, de Democratische voorzitter van deze Senaatscommissie voor inlichtingenwerk.Beeld REUTERS

Dianne Feinstein, de Democratische voorzitter van deze Senaatscommissie voor inlichtingenwerk, heeft laten weten dat de Amerikaanse inlichtingenprogramma's zeer grondig worden herzien. Zij wil dat er een eind komt aan het bespioneren van bondgenoten. 'Ik denk niet dat de Verenigde Staten telefoongesprekken en e-mails moeten verzamelen van presidenten en premiers van bevriende landen', aldus Feinstein.

Volgens haar en bronnen binnen het Witte Huis wil ook president Barack Obama een eind maken aan het bespioneren van bevriende buitenlandse leiders.

Nieuwe richtlijnen
The Washington Post meldt dat twee groepen Congresleden dinsdag al met nieuwe richtlijnen voor de NSA komen. Eén groep wil dat er eind komt aan het op zeer grote schaal verzamelen van telefoontjes, e-mails en andere spionageactiviteiten onder de USA Patriot Act, de onder president George W. Bush geïntroduceerde antiterreurwetgeving. Een andere groep binnen het Congres zou het spionageprogramma juist willen uitbreiden, maar dan met een betere bescherming van privégegevens.

Een woordvoerster van het Witte Huis wilde maandag nog niet vooruitlopen op mogelijke nieuwe wetgeving voor de NSA. Ze wilde wel kwijt dat de regering-Obama een voorstander is van maatregelen die het makkelijker maken de NSA te controleren. Ook vindt het Witte Huis dat er duidelijke grenzen moeten worden gesteld aan de bevoegdheden van de geheime dienst.

NSA-topman Alexander en James Clapper, het hoofd van de Amerikaanse inlichtingendiensten, hebben de uitgebreide spionageactiviteiten binnen en buiten de VS tot dusver verdedigd als essentieel instrument in de strijd tegen het terrorisme. Liberale Democraten en Republikeinen vinden echter dat met het spionageprogramma de burgerlijke vrijheden op ernstige wijze worden geschonden.

null Beeld EPA
Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden