Update

Congres in tranen bij afscheid Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords heeft vandaag afscheid genomen van een tot tranen toe geroerd Amerikaanse Congres. De politica overleefde vorig jaar ternauwernood een schietpartij in Tucson waarbij ze in haar hoofd werd geraakt.

Gabrielle Giffords (rechts) neemt afscheid van haar collega's. © ANP Beeld
Gabrielle Giffords (rechts) neemt afscheid van haar collega's. © ANP

De leidster van de Democraten, Nancy Pelosi, noemde Giffords 'een inspirerend symbool van vastberadenheid en moed'. De prominente Republikein Eric Cantor prees de 'moed, kracht en vastberadenheid' van Giffords.

Giffords was niet in staat haar afscheidsverklaring voor te lezen. Dat deed partijgenote en goede vriendin Debbie Wasserman Schultz voor haar. In de verklaring liet Giffords weten alles te hebben gegeven om weer aan de slag te kunnen gaan, 'maar ik weet nu dat dit niet het moment daarvoor is. Ik moet verder werken aan mijn herstel'.

Het afscheid maakte voor een ogenblik een einde aan de doorgaans bittere verhoudingen tussen Democraten en Republikeinen. Politici van beide partijen kusten en omhelsden Giffords om haar uitgeleide te doen. Nadat ze officieel haar ontslagbrief had overhandigd aan de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, kreeg ze een staande ovatie die 3 minuten duurde.

De Democrate Giffords maakte zondag bekend haar zetel in het Huis van Afgevaardigden op te geven. Ze wil zich volledig richten op haar revalidatie. 'Ik word beter. Elke dag ben ik vol vertrouwen. Ik zal terugkomen en we zullen samenwerken voor Arizona en dit geweldige land', zei Giffords toen in een afscheidsboodschap op haar website.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden