Congres en Obama bereiken compromis over Iran-deal

Het Amerikaanse Congres zal zijn zegje kunnen doen over de nucleaire deal met Iran. De Senaatscommissie Buitenlandse Zaken keurde hierover een wetswijziging unaniem goed, die ook voor het Witte Huis aanvaardbaar is.

Beeld afp

Eerder deze maand kwamen de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland met Iran overeen om de gesprekken over een atoomprogramma voor het land tegen 30 juni te finaliseren. Als gevolg van dat akkoord zouden ook de Westerse sancties tegen Iran kunnen versoepeld worden.

Maar voor sommige Amerikaanse Republikeinen, die de meerderheid hebben in het Congres, kreeg Iran veel te veel toezeggingen. Volgens hen is enkel het Congres bevoegd voor het al dan niet opheffen van economische sancties.

In de wetswijziging die gisteren werd goedgekeurd, moet de Amerikaanse president het akkoord voorleggen aan het parlement, dat dertig dagen de tijd krijgt om zich uit te spreken. In die tijd mag de president geen beslissingen nemen over het opheffen van de sancties die in het verleden door het Congres zijn ingesteld.

Obama houdt vetorecht
Als het parlement binnen 30 dagen beslist om de sancties toch te behouden, heeft Obama nog 12 dagen de tijd om zijn veto uitspreken, dat het Congres slechts met twee derde meerderheid kan opheffen. De Amerikaanse regering zal ook elke drie maanden verslag moeten uitbrengen of Iran de afspraken nakomt.

De hele Senaat moet zich nog over de wetswijziging uitspreken, maar dat lijkt slechts een formaliteit, want zowel Democraten als Republikeinen zijn voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden