Update

Congolezen winnen geding tegen de Staat

Drie Congolese getuigen van het Internationaal Strafhof hebben een kort geding tegen de Staat gewonnen. Het drietal zit al bijna anderhalf bij dit hof gedetineerd. De Staat moet de drie overnemen van het strafhof, om een einde te maken aan de uitzichtloze detentiesituatie, zo heeft de rechter bepaald. De advocaten van de Congolezen hadden dit in de rechtszaak geëist.

redactie
Internationaal Strafhof. Beeld ANP
Internationaal Strafhof.Beeld ANP

De drie hebben in mei 2011, kort na het afleggen van hun getuigenverklaring bij het hof, asiel in Nederland aangevraagd. Bij het hof hebben zij verklaard over de rol van de Congolese president Joseph Kabila bij misdrijven en mensenrechtenschendingen.

De drie mannen hebben asiel aangevraagd, omdat zij vrezen voor hun veiligheid als zij naar de Democratische Republiek Congo worden teruggestuurd.

Het strafhof kon de Congolezen niet eigenhandig vrijlaten, omdat het hof op Nederlands grondgebied staat en Nederland als gastland daaraan mee moet werken. De rechter heeft die opdracht nu gegeven. De Staat moet binnen 4 weken met het strafhof overleggen over afwikkeling van de kwestie.

Voor zover de Staat vreest dat de Congolezen in de illegaliteit verdwijnen als zij eenmaal hun cel uit zijn, is het zijn verantwoordelijkheid daar passende maatregelen tegen te nemen, noteert de rechter in het vonnis.

Göran Sluiter, een van de advocaten van de Congolezen, was verheugd over de uitspraak. 'We hopen dat er nu snel een oplossing komt', zei Sluiter.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden