Update

Conflicten VUmc konden te lang voortwoekeren

De conflicten binnen het ziekenhuis VUmc in Amsterdam hebben te lang kunnen voortwoekeren en zijn daardoor geëscaleerd. Dat komt doordat de afstand tussen het bestuur en de werkvloer te groot was. Ook het toezicht was niet adequaat. Daarom komt het VUmc met een reeks verbeteringen, om situaties zoals die dit jaar speelden, te voorkomen.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het VUmc werd in augustus van dit jaar onder verscherpt toezicht geplaatst door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na conflicten tussen artsen en leidinggevenden. Mogelijk is zelfs een patiënt op de intensive care overleden door de interne machtsstrijd.

Fred Plukker, waarnemend bestuursvoorzitter, en Cees Veerman, voorzitter van de raad van toezicht, maakten donderdag tijdens een bijeenkomst de verbeterplannen bekend. 'Het voornaamste probleem was het gebrek aan transparantie. Het bestuur was te moeilijk bereikbaar voor de werkvloer', zegt Veerman. Om dat te verbeteren, worden nu vaker bijeenkomsten tussen medische staf en bestuur georganiseerd.

Postmus
Eind augustus werd longarts Piets Postmus door het VUmc op non-actief gezet omdat volgens het ziekenhuis zijn positie onhoudbaar was geworden. Postmus was naar de raad van toezicht gestapt omdat hij bezorgd was over de veiligheid van patiënten. Het VUmc nam het hem kwalijk dat hij de problemen niet eerst op managementsniveau besprak. Postmus spande een kort geding aan tegen het ziekenhuis. Hij verloor maar is sinds eind november toch weer aan het werk. Veerman wenst overigens niet te reageren op de kwestie rondom Postmus.

Toezichthouders
Andere verbetermaatregelen zijn onder meer het aanstellen van toezichthouders die zich specifiek met het ziekenhuis bezighouden. Ook treden drie leden van de raad van toezicht terug en komt er een nieuwe raad van bestuur die uit vier in plaats van drie mensen gaat bestaan. Twee of drie van hen zullen een medisch professionele academische achtergrond hebben.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden