Conflict over tijdelijke woningen studenten

Studentencorporatie Duwo en belangenclub Duwoners vechten een principieel conflict uit rond studenten in de Kolenkitbuurt. Duwo wil dat ze wegens renovatie vertrekken en dreigt met de rechter. Powerplay, zegt Duwoners.

Over deze te renoveren flats in de Kolenkitbuurt vechten Duwo en haar bewonersorganisatie een principieel conflict uit Beeld Rink Hof
Over deze te renoveren flats in de Kolenkitbuurt vechten Duwo en haar bewonersorganisatie een principieel conflict uitBeeld Rink Hof

Bij de studerende huurders zorgen de brieven en telefoontjes van studentenhuisvester Duwo vooral voor verwarring. Met een verwijzing naar artikelen in de huurovereenkomst zegt Duwo dat de huurders van de woningen in de Kolenkitbuurt moeten vertrekken zonder dat zij vervangende woonruimte krijgen.

Of zij maar even zelf schriftelijk de huur wilden opzeggen, dan wel akkoord gaan met beëindiging van de huurovereenkomst. Zo niet, dan lopen zij volgens Duwo het risico dat op hun kosten de kantonrechter wordt ingeschakeld.

Overrompelend
"Duwo gaat te ver," zegt Mart Swagemakers van Duwoners, de huurdersbelangenvereniging van Duwo. Hij noemt de werkwijze powerplay. Duwo mag de studenten volgens hem niet op straat zetten. Naar zijn mening gokt de corporatie erop dat studenten bang worden van de overrompelende benadering.

Aanleiding voor het geschil is de komende renovatie van de panden in de Kolenkitbuurt, nu 65 studentenwoningen met 160 studenten. De panden zijn eigendom van Rochdale, maar werden tijdelijk via Duwo aan studenten verhuurd.

Nu de opknapbeurt voor de deur staat, moet Duwo het complex leeg overdragen aan Rochdale. Duwo heeft dit in de huurovereenkomst beschreven, zodat de studenten wisten dat hun contract beëindigd kan worden.

Maar daarbij heeft Duwo het zichzelf te makkelijk gemaakt door twee contractvormen te vermengen, stelt Duwoners met steun van huurrechtadvocaat Marco Zweers.

De tijdelijkheid van de huur in de Kolenkitbuurt is samengevoegd met een campuscontract dat huurrecht geeft totdat de student klaar is met de opleiding.

Duwo dacht zo twee manieren te hebben om het contract te beëindigen, maar Duwoners en Zweers wijzen op de rechten die de studenten hebben: een campuscontract kan niet zonder meer tussentijds worden verbroken door de verhuurder.

Omdat twee woonblokken voorlopig blijven staan, lijkt het directe uitzettingsgevaar inmiddels voor de meeste studenten geweken. Het harde juridische geschil draait nog om negen studenten en wordt door Duwo en Duwoners gezien als een principezaak.

Duwo ziet geen problemen: de studenten hebben mooi gewoond op een plek waarvan ze wisten dat die tijdelijk was. Swagemakers werpt namens Duwoners tegen dat de verhuurder zichzelf presenteert als een toffe club die studenten aan huizen helpt, maar dat ook Duwo niet losjes met de regels om mag gaan.

Huurrechtadvocaat Marco Zweers: "Het is een gewone huurovereenkomst met huurbescherming. Dat betekent dat je het via gewone opzegging kunt laten eindigen als verhuurder, mits het een van de wettelijke opzeggronden is. Een van die gronden is dringend eigen gebruik."

Er bestaan allerlei tijdelijke huurcontracten die wel passen bij de wet, maar volgens Duwoners haalt Duwo met haar eigen variant zaken door elkaar en moesten de studenten een contract tekenen dat hun minimale wettelijke rechten ondergraaft.

Niet zomaar wegstrepen
Advocaat Zweers legt uit dat Duwo de huur wil stopzetten alsof een kortdurend tijdelijk contract is gesloten. Tegelijkertijd wordt gesproken van een campuscontract dat stopt bij het einde van de studie, maar zo ver zijn de meeste huurders nog lang niet. Leken die de opzeggingbrieven van Duwo lezen krijgen de indruk dat de verhuurder het recht aan zijn kant heeft. Sommigen hebben de huuropzegging getekend en moeten mogelijk vertrekken.

Voor degenen die niet getekend hebben geldt dit niet, zegt Zweers: "Iedereen kan van alles in een contract zetten. Maar de wettelijke huurbescherming kun je niet zo maar wegstrepen. Doet een verhuurder dat toch, dan hoef je je daar niet veel van aan te trekken."

Duwoners stapt niet naar de rechter omdat het 'procesinitiatief' aan Duwo is. "Maar," zegt Zweers, "we denken wel zo sterk te staan, dat wij vinden dat deze zaak desnoods voor de rechter moet komen."

Redelijk en billijk

Duwo vindt niet dat de verhuurder selectief winkelt tussen twee contracten, maar dat juist de studenten van twee walletjes snoepen. Zij willen, aldus de woordvoerster, studeren in Amsterdam voor betaalbare huren. “Als Duwo dan tijdelijk beschikbare woningen scoort en voorwaarden in het contract zet, zijn de gevolgen bij vertrek zuur. Maar Duwo heeft het netjes gedaan.” De advocaat van Duwo stelt dat het contract op basis van ‘redelijkheid en billijkheid’ goed in elkaar zit.

'Misschien dat ik eerst een paar weken bij m'n ouders ga wonen' Beeld -
'Misschien dat ik eerst een paar weken bij m'n ouders ga wonen'Beeld -

Juliën Kooij (22), HvA, media informatie communicatie, heeft wel getekend

"Ik woon nu 2,5 jaar op deze fijne plek. Doordat er een moskee op de hoek van de straat zit, zijn er altijd mensen buiten. Dat zorgt voor een soort sociale controle. Op vrijdag wordt er bij de moskee vaak gebarbecued, dan staat de hele straat vol mensen, heel gezellig."

"Over de brief dacht ik 'hier klopt iets niet', maar ik heb er geen verstand van. Na nog een mail en telefoon van Duwo over proceskosten heb ik toch getekend, vooral om van het gezeur af te zijn. Als degenen die niet getekend hebben nu mogen blijven, zou dat wel een tegenvaller zijn."

"Waar ik straks heen ga, weet ik nog niet. Misschien dat ik eerst een paar weken bij m'n ouders ga wonen. Mijn moeder zei al dat ze dat gezellig zou vinden; het eten staat al voor me klaar."

Michèle van de Lande (25), UvA, psychologie, heeft niet getekend

"Ik vind het een fijne buurt omdat het niet hip is, ik voel me hier thuis. Misschien komt dat ook omdat ik hier al vier jaar woon. We hebben samen een Facebookgroep, dus als je iets nodig hebt kun je het daar altijd vragen."

"Ik wist niet wat ik moest doen met de berichten van Duwo. Eén of twee dagen voor de uiterste datum kreeg ik een mail waarin stond dat proceskosten op mij verhaald zouden worden. Ik heb uiteindelijk niet getekend, maar dat komt vooral omdat de bewonerscommissie zei dat ze achter me zou staan."

"Ik denk dat veel mensen zich onder druk gezet voelden en daardoor hebben getekend. Als zij er nu toch uitgezet worden zou dat wel lullig zijn."

'Ik denk dat veel mensen zich onder druk gezet voelden en daardoor hebben getekend' Beeld -
'Ik denk dat veel mensen zich onder druk gezet voelden en daardoor hebben getekend'Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden