Conflict over erfenis Willem Endstra bereikt kookpunt

De erfgenamen van Willem Endstra eisen ontbinding van diens voornaamste bedrijf Museum Vastgoed Groep. Zijn oud-compagnon, de van fraude verdachte Klaas Hummel, zou wanbeleid hebben gepleegd.

Willem Endstra werd in 2004 vermoord Beeld Archief

Het conflict tussen de kinderen van de in 2004 vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra en zijn voormalig compagnon Klaas Hummel lijkt zijn kookpunt te hebben bereikt. Voor de Amsterdamse ondernemingsrechter eiste de vereffenaar van de erfgenamen donderdag dat Museum Vastgoed Groep, het bedrijf dat Willem Endstra jarenlang succesvol met Hummel dreef, wordt ontbonden.

Alle panden kunnen dan worden verkocht, zodat zo'n 53 miljoen euro kan worden verdeeld. De erven stellen recht te hebben op de helft.

Na de moord op Endstra, de gevallen vastgoedman die in de tang was gekomen van zware criminelen, zou Hummel volgens de erfgenamen van Endstra stelselmatig wanbeleid hebben gepleegd bij Museum Vastgoed.

Go Planet
In de lange lijst grieven valt vooral de vastgoeddeal op met het Go Planet-complex in Enschede. Hummel zou makelaarskantoor DTZ hebben gevraagd uitgaanscentrum Go Planet zo laag mogelijk te taxeren, waarna de prijs op 2,4 miljoen euro werd geschat.

Hummel verkocht het complex voor 880.000 euro aan zijn ex-vrouw, die het enkele maanden later voor 8 miljoen euro doorverkocht. Hummel ontkent bij die laatste verkoop betrokken te zijn geweest.

Niet alleen de erven stellen dat Hummel zichzelf zo heeft verrijkt, maar ook de fiscus voelt zich door de transactie benadeeld. Hummel is verdachte in een FIOD-onderzoek naar oplichting, fraude en valsheid in geschrifte.

De kinderen van Endstra stellen verder dat Hummel zo'n 34 miljoen euro van Museum Vastgoed heeft geleend aan een eigen bedrijf: "Hummel heeft op laakbare wijze geprofiteerd en Museum Vastgoed getransformeerd tot financier en melkkoe voor zichzelf."

Niets van waar, volgens Hummel, wiens advocaat een beeld schetste van hoe Hummel en Endstra samen zaken hadden gedaan: "Met elkaar werden afspraken gemaakt, twee jongens in het vastgoed. 's Ochtends met een kop koffie, 's middags met een biertje."

Uitzonderlijke omstandigheden
Dat Hummel geld uit Museum Vastgoed kon trekken, was zo afgesproken, stelde Hummel. Van wanbeleid is geen sprake en áls er al fouten zijn gemaakt, dan kwam dat door de uitzonderlijke omstandigheden waaronder hij zijn werk moest doen nadat Endstra was doodgeschoten.

Hummel zag de rechtszaak bovendien als 'een zet in het onderhandelingsspel,' omdat de erven voor een zo hoog mogelijk bedrag willen worden uitgekocht. Volgens Hummel zijn de onderhandelingen op gang en 'staan alle lichten op groen' om er samen uit te komen. Daar denken de nabestaanden van Willem Endstra anders over: "Het eerste gesprek moet nog plaatsvinden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden