Conflict om toegangsweg Formule 1-circuit Zandvoort: alle wethouders stappen op

Na Joop Berendsen (OPZ), die woensdagavond al aftrad, zijn ook de Zandvoortse wethouders Ellen Verheij (VVD) en Gert-Jan Bluijs (CDA) opgestapt. Dat hebben ze donderdag in een brief aan de raad bekendgemaakt.

Een dronefoto van het circuit van Zandvoort.Beeld ANP

De nieuwe toegangsweg naar het Formule 1-circuit kostte de gemeente zo’n half miljoen euro. Deze zou in eerste instantie alleen worden aangelegd als calamiteitenroute tijdens de Formule 1-dagen, waar de raad destijds mee akkoord ging. De weg was noodzakelijk om op het circuit van Zandvoort een Formule 1-race te kunnen organiseren. Bij ongevallen of calamiteiten dient de weg namelijk als vluchtroute en via de weg kan materiaal aan- en afgevoerd worden. 

Onlangs kwamen raadsleden erachter dat het college het circuit ook toestemming heeft gegeven om de weg te gebruiken tijdens maximaal vijftig evenementen per jaar. De PVV, D66, OPZ en GroenLinks dienden als reactie hierop een amendement in, zij willen namelijk niet dat de weg voor commerciële doeleinden wordt gebruikt, omdat het om gemeenschapsgeld gaat. 

Subsidie

Via de weg kunnen auto’s op de dagen van de evenementen van en naar een parkeerterrein rijden, waarmee het circuitpark geld verdient. De raadsleden zeiden niet te snappen waarom de gemeente Zandvoort subsidie uittrekt voor de aanleg van een weg die ertoe leidt dat de gemeente Zandvoort zelf parkeerinkomsten misloopt. 

In het amendement werd het college gedwongen om af te zien van het gebruik van de weg bij andere evenementen dan de Formule 1. In twee raadsvergaderingen vorige week liepen de emoties hoog op. De raadsleden stelden door de betrokken wethouders onvoldoende te zijn geïnformeerd.

Het amendement, wat verplicht moet worden uitgevoerd, werd niet goed ontvangen door het college. Zij zagen het als een motie van wantrouwen en wilden er niet aan meewerken. De wethouders dreigden met hun ontslag, wat ze nu ook daadwerkelijk gedaan hebben. 

In een brief aan de gemeenteraad schrijven wethouders Bluijs en Verheij waarom ze zijn opgestapt:

“In een goede samenwerking is er sprake van het geven van ruimte en vertrouwen. Helaas hebben wij moeten concluderen dat daar, mede door de gebeurtenissen van afgelopen week, in de huidige situatie geen sprake meer van is.

Afgelopen dinsdag hebt u een verklaring van het college ontvangen, waaruit reeds bleek dat er onvoldoende politiek draagvlak was om op deze wijze verder te gaan. Om verdere onduidelijkheid te voorkomen, bieden wij u bij deze ons ontslag als wethouder aan. Wij doen dit met een zwaar gemoed: dat deze situatie in deze toch al moeilijke tijd is ontstaan, betreuren wij ten zeerste.

Hoewel wij ons realiseren dat het college sinds dinsdag demissionair is, zullen wij doen wat wij kunnen om ervoor te zorgen dat de inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties van Zandvoort hier zo min mogelijk hinder van ervaren. Daarom zullen wij totdat in onze opvolging is voorzien alleen de voor de continuïteit van de bedrijfsvoering noodzakelijke werkzaamheden verrichten en zullen wij, vanuit de collegialiteit die u van ons gewend bent, zorgdragen voor een warme overdracht.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden