Conflict hoogste regionen Iran

TEHERAN - De strijd om de presidentsverkiezingen in Iran leidt tot een openlijke breuk binnen het politiek-geestelijke leiderschap van het land. Met de arrestatie van vijf familieleden van oud-president Rafsanjani is hij het middelpunt geworden van de confrontatie met Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei.

De arrestatie van de leden van de Rafsanjaniclan werd gisteren na enkele uren weer opgeheven, maar toont aan hoezeer de 75-jarige Ali Akbar Hashemi Rafsanjani door het conservatieve kamp wordt gezien als de kwade genius achter de campagne van presidentskandidaat Mir Hossein Moesavi.

Meest prominent onder de arrestanten was de 46-jarige dochter van Rafsanjani, Faezeh Hashemi, die zich de afgelopen dagen - anders dan haar vader - openlijk had geschaard onder de demonstrerende aanhangers van Moesavi. De Iraanse staatstelevisie had beelden uitgezonden van Hashemi, terwijl ze demonstranten toesprak.

Aanhangers van Mahmoed Ahmadinejad trokken daarop naar het kantoor van de openbaar aanklager in Teheran en eisten dat Hashemi berecht zou worden wegens verraad. Hashemi was van 1996 tot 2000 lid van het parlement. Als oprichter van het blad Zan is ze boegbeeld van de Iraanse vrouwenbeweging. "Er zijn wetten in deze samenleving die zijn vermomd als heilige regels, maar bij nader inzien geen enkele basis hebben in de Koran of de sharia," zei ze eerder.

De kortstondige arrestatie van Hashemi en vier andere familieleden van Rafsanjani, onderstreept de scheiding der geesten die zich voordoet in de hoogste regionen van het Iraanse gezag, waar politieke en geestelijke instellingen in elkaar overlopen.
"De politieke elite is meer verdeeld dan ooit eerder in de dertigjarige geschiedenis van de islamitische republiek," aldus Karim Sadjadpour vandaag in The New York Times.

Sadjapour, als onderzoeker verbonden aan de Carnegie Endowment for International Peace, concludeert dat Rafsanjani, één van de 'stichters van de republiek' en de man die Khamenei Opperste Leider maakte, nu 'tot de oppositie behoort'. Dat zou betekenen dat de oppositie een vertegenwoordiger heeft op het hoogste niveau: Rafsanjani is voorzitter van de Assemblee van Experts, het gezelschap van geestelijken dat de Opperste Leider kiest en in principe ook zou kunnen afzetten.

In zijn toespraak van vrijdag, waarin hij de Moesavi-aanhangers bij voorbaat verantwoordelijk stelde voor het bloedvergieten dat zaterdag inderdaad volgde, erkende Khamenei dat Rafsanjani één van de 'pilaren' was van de revolutie van 1979. Maar hij zei openlijk dat sprake was van 'groot verschil van mening'.

Volgens Sadjadpour komt een twintigjarige rivaliteit tussen Rafsanjani en Khamenei nu tot een uitbarsting. Rafsanjani, ooit de rechterhand van ayatollah Khomeini - de leider van de islamitische revolutie van 1979 - en tweemaal president, wordt door veel Iraniërs gezien als corrupt. Maar niemand betwist dat hij achter de schermen een cruciale rol speelt. De vraag is of hij zoekt naar een vergelijk met Khamenei of naar een afrekening. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden