Conflict Georgië breidt zich uit

TBILISI - Het conflict rond Georgië heeft in de VN-Veiligheidsraad geleid tot een confrontatie tussen Rusland en de Verenigde Staten. De Russische terugtrekking uit Georgië, die vandaag zou worden afgerond, verloopt traag en onvolledig. Washington dreigt een VN-resolutie van Rusland met een veto te treffen, omdat daarin elke verwijzing naar de territoriale onschendbaarheid van Georgië ontbreekt.

Een eerdere ontwerpresolutie, opgesteld door Frankrijk, werd door Rusland getorpedeerd omdat die wél impliceerde dat Zuid-Ossetië en Abchazië onlosmakelijk tot het Georgische grondgebied behoren. Volgens Moskou is die positie onhoudbaar, omdat de (grotendeels Russische) bevolking van beide opstandige regio's niet Georgisch wil zijn.

Rusland heeft de militaire samenwerking met de Navo opgezegd, nadat de Navo deze week had besloten het reguliere overleg met Moskou op te schorten. De Navo moet kiezen: steun aan Georgië of samenwerking met Rusland, aldus de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. ''Als het de prioriteit van de Navo is om het bankroete regime van de Georgische president Saakasjvili te steunen ten koste van samenwerking met Rusland, dan is dat niet onze schuld.''
De herhaaldelijk uitgestelde terugtrekking van de Russische troepen uit Georgië, die volgens president Dimitri Medvedev vandaag zijn beslag zou krijgen, wordt toch weer trager en beperkter uitgevoerd dan was toegezegd.

De commandant van de Russische grondtroepen, generaal Vladimir Boldirev, zegt nu dat het ongeveer tien dagen zal duren voor al zijn troepen 'op ordentelijke wijze' kunnen terugkeren naar Rusland.

In de zogeheten 'veiligheidszone' rond Zuid-Ossetië en Abchazië zullen de Russen hun manschappen sowieso handhaven. De Georgische regering beschuldigt Rusland ervan uit te zijn op een permanente bezetting van het land.

Uit Zuid-Ossetië zelf kwamen gisteren meldingen van brandstichtingen in verschillende etnisch Georgische dorpen. De Ossetiërs lijken een wraakcampagne uit te voeren tegen de Georgiërs, die in Zuid-Ossetië een minderheid vormen. ''Als ze niet uit eigen beweging vertrekken, zullen wij hen van de aardbodem verwijderen,'' zei een Ossetiër net buiten de hoofdstad Tschinvali.

Een hoge Russische militair bevestigde dat dit gaande is. ''Nu rennen de Ossetiërs rond en doden arme Georgiërs in hun enclaves.''
Het is voor de buitenwereld niet eenvoudig vast te stellen wat zich in Zuid-Ossetië afspeelt. Het gebied is nauwelijks toegankelijk voor de niet-Russische pers. Ook de claims van de strijdende partijen over elkaars 'oorlogsmisdaden' zijn moeilijk te verifiëren.

De Russen meldden gisteren zelf 133 burgerdoden te hebben aangetroffen in Zuid-Ossetië, terwijl ze eerst spraken over een 'genocide' die minstens 1500 doden zou hebben gekost. De Russische veronderstelling is nu dat er nog 'massagraven' zullen worden gevonden.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) zegt de Russische cijfers 'zeker niet te kunnen bevestigen'. De organisatie probeert aan de hand van getuigenverklaringen een zo betrouwbaar mogelijk beeld te krijgen van de situatie en gaat eerder uit van tientallen doden dan van honderden.

Volgens HRW hebben de Georgiërs bij het begin van hun offensief met Gradraketten op woonwijken geschoten. ''Dat is geen precisiewapen; als je dat gebruikt weet je dat je burgers treft,'' aldus Rachel Denber van HRW. De Russen hebben volgens HRW vluchtelingenkonvooien aangevallen en clusterbommen gebruikt. Bovendien laten ze na de Georgiërs in Zuid-Ossetië te beschermen. ''We krijgen talloze meldingen over Ossetische milities die tekeer gaan in Georgische dorpen.'' (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden