Conflict compleet: KLM daagt vakbonden voor de rechter

KLM spant een kort geding aan tegen de twee vakbonden voor cabinepersoneel. Volgens de maatschappij schenden ze de verplichting om te overleggen over een nieuwe cao.

KLM daagt de cabinebonden, die al twee weken actie voeren op onder andere Schiphol, voor de rechterBeeld anp

Het kort geding heeft volgens KLM niet tot doel om de acties van de bonden te laten verbieden. Donderdag leggen cabinemedewerkers voorafgaand aan elke KLM-vlucht het werk een half uur neer.

'KLM en de bonden hebben een overlegverplichting zoals gesteld in de geldende cao," aldus KLM. "Dit betekent dat KLM in elk geval een kort geding zal indienen waarin de rechter een oordeel zal worden gevraagd over de overlegverplichting van de cabinebonden bij de geldende cao.

De bonden weigeren over een nieuwe cao te overleggen omdat ze willen dat KLM eerst een ingreep in de pensioenregeling terugdraait en daarnaast afziet van het schrappen van een cabinemedewerker op veertig procent van de intercontinentale vluchten die sinds afgelopen zondag geldt.

Voor het blok
KLM had de bonden tot twaalf uur woensdagmiddag de tijd gegeven om weer aan de onderhandelingstafel te komen zitten. "Wij willen wel aan tafel, maar we laten ons niet voor het blok zetten," zegt Zakaria Boufangacha van FNV Cabine. "Als we gaan overleggen, moeten alle opties open zijn. Dit hebben we KLM ook laten weten."

Hij vindt een kort geding 'de omgekeerde wereld'. "De bal ligt bij de KLM-directie, niet bij ons. De cabinemaatregel moet zonder voorwaarden van tafel en het pensioendispuut moet worden opgelost. Daarna gaan we aan tafel voor cao-onderhandelingen op basis van gelijkwaardigheid en zonder decreten vooraf."

"Zolang de KLM-directie niet op deze eisen ingaat, blijft het korps actievoeren. De bewust door de KLM-directie gecreëerde puinhoop wordt niet door ons opgelost."

Overleghistorie
Ook VNC, de grootste cabinebond, is niet van plan in te binden. "Het is KLM die steeds vooraf voorwaarden stelt," zegt een woordvoerder. "Eerst houden ze 50 miljoen euro pensioengeld dat aan het cabinepersoneel toekomt in eigen hand, vervolgens leggen ze eenzijdig een bezuingingsmaatregel op. Vorige week nodigden ze ons uit voor overleg, maar wel onder voorwaarde dat het over bezuinigingen zou gaan."

De bond wacht het kort gedingaf en gata vooralsnog door met acties, de eerste die het inhaar zeventigjarig bestaan voert. "Wij zien ook niet wat KLM nu wil; zelfs als de rechter bepaalt dat er overleg gevoerd moet worden, waarmee gaan we dan om tafel zitten. Dat overleg kan dan heel lang gaan duren."

Derde keer
Het is de derde keer in korte tijd dat KLM tegenover vakbonden voor de rechter staat. Deze zomer kreeg de maatschappij gelijk bij haar eis dat acties van grondpersoneel afgeblazen moesten worden. Ook een pensioenconflict met vliegersbond VNV werd door de rechter in het voordeel van KLM beslist.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden