Conferentie aidsbestrijding in RAI start met protestmars

In de RAI begint maandag AIDS2018, de 22ste internationale conferentie over aids. Voorafgaand hielden activisten een protestmars tegen aids.

ANP
Prinses Mabel loopt samen met aids-activisten mee in een protestmars in het centrum van Amsterdam. Beeld anp
Prinses Mabel loopt samen met aids-activisten mee in een protestmars in het centrum van Amsterdam.Beeld anp

"We moeten het stigma doorbreken dat nog steeds overal is op aids, zelfs in Nederland.'' Dat zei prinses Mabel maandag op het Amstelveld in Amsterdam, voorafgaand aan de mars.

De prinses loopt mee met de mars, die het einde vormt van de Towards ZERO Together AIDS-walk die aidsactivisten vorige week in Brussel begonnen en die maandag eindigt in Amsterdam. "Ik loop met jullie mee, want er is nog geen einde aan aids maar dat kan wel'', aldus Mabel. "De politieke wil is er nog niet, maar we kunnen gezamenlijk zorgen voor politieke wil.''

Ze zei verder dat hoewel er de laatste dertig jaar veel is gedaan om de ziekte te bestrijden, "we slechts halverwege zijn''. Volgens de prinses is het nu tijd om te versnellen. "Anders verliezen we de missie om aids voor 2030 uit de weg te ruimen.''

Zwitserland
Michèle Meyer 53 uit Zwitserland is een van de deelnemers. "Deze mars is belangrijk om onze stem te laten horen en ons aan de wereld te laten zien. Dat is de manier om taboes en stigma's te doorbreken."

Michele Meyer (53) Beeld Malika Sevil
Michele Meyer (53)Beeld Malika Sevil

Bill Clinton
Wetenschappers, beleidsmakers, politici en ook oud-president van de VS Bill Clinton, prins Harry en songfestivalwinnares Conchita Wurst worden verwacht op de omvangrijke conferentie.

Clinton komt vanwege zijn liefdadigheidsorganisatie Clinton Foundation. Harry, de hertog van Sussex, is aanwezig als vertegenwoordiger van zijn eigen stichting Sentebale, die zich al meer dan tien jaar inzet voor kansarme kinderen met hiv in Afrika.

Jeugd
Prins Harry hoopt op de jeugd bij het vinden van een definitieve oplossing van de hiv- en aidsproblematiek. "Bij de jeugd komen de oplossing, de passie en het engagement vandaan. De jonge generatie heeft het vermogen de oplossing in een veel korter tijdsbestek te vinden."

"Jongeren moeten niet langer aan de zijlijn staan, maar aan tafel meepraten over de praktijk die in ieder land verschillend is. Meer en meer leiders moeten de ervaringen van de jeugd gebruiken. Ik ben 33 en dreig al de aansluiting te verliezen met jongeren die nieuwe technologieën omarmen", aldus de Britse prins.

Dinsdag neemt de zoon van prins Charles en diens eerste echtgenote Diana deel aan een bijeenkomst over een samenwerkingsverband van wereldwijde financiers .

Fakkeloptocht
Ook is er woensdag een fakkeloptocht door de hoofdstad om de aandacht te vestigen op mensen met hiv: Positive Flame. Fakkeldragers zijn patiënten van allerlei leeftijden plus verschillende kopstukken. Donderdag is er verder een sponsorfietstocht om geld te vergaren voor kinderen en aanstaande moeders met hiv en fietsen voor hulpverleners in Zimbabwe.

Het thema van AIDS2018 is 'Breaking Barriers, Building Bridges'.

Lees ook: Verhalen van patiënten vastgelegd voor AIDS2018

De Britse Prins Harry voorafgaand aan Aids2018. Beeld anp
De Britse Prins Harry voorafgaand aan Aids2018.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden