Update

Condoleances VS aan Pakistan om NAVO-aanval

De Amerikaanse regering heeft gisteren condoleances aangeboden aan Pakistan in verband met een NAVO-aanval waarbij zeker 26 Pakistaanse militairen zijn gedood. De Amerikaanse generaal Allen, topman van de NAVO in Afghanistan, beloofde dat er een diepgravend onderzoek komt naar de aanval.

ANP / AFP / Redactie
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton Beeld afp
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary ClintonBeeld afp

In een gezamenlijke verklaring benadrukten de ministers Leon Panetta (Defensie) en Hillary Clinton (Buitenlandse Zaken) het belang van goede banden tussen de de twee landen. Ook de Amerikaanse regering pleit voor een gedegen onderzoek.

Slechte band

De aanval heeft de toch al stroeve verhoudingen tussen Pakistan en de westerse mogendheden verder onder druk gezet. Islamabad liet weten dat de NAVO zijn troepen in Afghanistan voorlopig niet vanuit Pakistan mag bevoorraden. De troepenmacht krijgt 80 procent van zijn voorraden via Pakistan. De VS zijn niet meer welkom op een afgelegen legerbasis die gebruikt zou worden voor aanvallen met onbemande vliegtuigjes, zogenoemde drones.

Pakistan geldt voor het Westen als een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen het moslimterrorisme, maar heeft grote moeite die rol uit te leggen aan de eigen, vrijwel uitsluitend islamitische bevolking. Het vertrouwen in de VS liep eerder dit jaar al een flinke deuk op toen Amerikaanse commando's al-Qaedaleider Osama bin Laden doodden tijdens een niet vooraf aangekondigde operatie in de stad Abbottabad.

Begraven
De lichamen van de omgekomen militairen zijn inmiddels na een ceremonie ter aarde besteld op een militaire basis in Peshawar, een stad nabij de grens met Afghanistan.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden