Conclusie klimaattop laat op zich wachten

Op de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban is zaterdagochtend vroeg nog altijd geen overeenstemming bereikt over een slotverklaring.

Een 'brandend' CO2-protestbord in Berlijn gisteren, tijdens een demonstratie van Greenpeace.Beeld epa

In de tekst die nu wordt besproken, staat dat volgend jaar al een proces in gang moet worden gezet dat voor 2015 moet uitmonden in een deal over vermindering van de CO2-uitstoot.

De klimaattop in Durban is gisteravond geschorst na een rebellie van eilandstaten, ontwikkelingslanden en de EU. Die hadden geklaagd dat een ontwerp eindtekst van gastheer Zuid-Afrika te slap is. Daarin is slechts sprake van beloftes om ergens na 2020 CO2 te verminderen.
'Met deze eindtekst laten we de wereld koken. Dat is de dood van het klimaat', zei de Boliviaan Rene Orellana, die de Latijns-Amerikaanse landen vertegenwoordigt.

De EU en haar medestanders zien nu graag vastgelegd dat er uiterlijk in 2015 een akkoord is over beperking van de CO2-uitstoot. Die beperking moet dan in 2020 ingaan. China, India en de VS willen zich liever niet binden. China en de VS zijn 's werelds grootste uitstoters van broeikasgassen.

Na 2020

Minister Karl Hood uit Grenada die onderhandelaars van 43 kleine eilandstaten leidt: 'We kunnen moeilijk accepteren dat een akkoord pas ergens na 2020 in werking treedt. Dat duurt wie weet hoe lang.'

De onderhandelingen duren al 12 dagen en zouden eigenlijk vrijdag aflopen. Een kerngroep van circa 25 ministers kwam in de nacht van vrijdag op zaterdag bijeen om een compromis te vinden. Maar dat is vooralsnog niet gelukt.

Nederland is aanwezig met een opvallend kleine delegatie, nog kleiner dan die van Luxemburg of België. Staatssecretaris Joop Atsma bezocht op de cruciale laatste dag een Unilever-fabriek in Durban. 'Beschamend', oordeelde klimaatwetenschapper en Europarlementslid Bas Eickhout. 'Nederland speelt hier geen rol meer.'

Een actievoerder van Oxfam in Durban.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden