Conclusie advocaten Holleeder laat zich makkelijk raden

Het pleidooi van Willem Holleeders advocaten sleept zich naar het einde. Hun vrijdagmiddag uit te spreken conclusie is even voorspelbaar als die van het requisitoir van justitie was en staat daar haaks op: het OM wil levenslang, de raadslieden vrijspraak.

Paul Vugts
null Beeld anp
Beeld anp

Aan het begin van de vierde van vijf dagen pleidooi sprak advocaat Sander Janssen van Willem Holleeder zijn bewondering uit voor de 'geduldige en manmoedige wijze' waarop de rechtbank zich door het pleidooi heen slaat.

Hij voorspelde weer 'een hele kluif' te hebben aan de bespreking van de belangrijkste nog onbesproken moorddossiers. Hoewel Janssen en confrère Robert Malewicz proberen de hoofdlijnen uit de enórme dossierberg te plukken, wordt elke casus toch een Casus.

Neem de aanloop naar de eerste, mislukte aanslag op de beruchte crimineel John Mieremet in februari 2002 op de Amsterdamse Keizersgracht, en de uiteindelijke liquidatie in november 2005 in Thailand. Die kende een aanloop waarin de halve Amsterdamse onderwereld in oorlog was geraakt.

De Joegomaffia
Enkel de Egyptisch-Amsterdamse crimineel Magdi Barsoum behoefde al uitgebreide bespreking. Die voorspelde de recherche rond de milleniumwende in het geheim vele malen de oorlog die zou uitbreken tussen de 'Hollandse Netwerken' rond John Mieremet en Sam Klepper enerzijds en 'de Joegomaffia' van 'Jotsa' Jocic anderzijds.

Stanley Hillis, nu gezien als lid van het driemanschap met Dino Soerel en Holleeder, stond op belangrijke momenten aan de zijde van die 'Joego's'.

Reden van de onbeheersbare spanningen was een miljoenenboete die de Joegoslaven Klepper en Mieremet hadden opgelegd.

Barsoum was nog niet uitgesproken of op 26 februari 2002 werd John Mieremet neergeschoten op de Keizersgracht, waarna op 2 maart Barsoum werd geliquideerd in de Bloedstraat op de Wallen (en in 2004 diens broer Monir in Amsterdam-West).

Advocaat Janssen kan niet bevatten waarom die hele aangekondigde 'oorlog' niet is beschreven in het dossier 'Fazant' over de eerste aanslag op Mieremet, waarvan Holleeder nu de schuld krijgt.

Janssen: "Die hele oorlog is voorspeld en dan wordt Mieremet beschoten en kort daarna Magdi Barsoum, maar die informatie komt níet in het dossier voor! Ik wil niet steeds verontwaardigd doen, maar hier ben ik toch wel verontwaardigd om."

Een heel ander scenario
Janssen denkt ook dat de liquidaties van Cor van Hout (januari 2003 in Amstelveen) en George Plieger (diezelfde maand in Diemen) door de Joegoslaven kunnen zijn geregeld.

Ook over de moord op Kees Houtman, op 2 november 2005 voor zijn villa in Osdorp, ligt volgens Janssen een heel ander scenario voor de hand dan dat Holleeder die heeft laten plegen. Houtman zat nog steeds veel dieper in het criminele milieu dan vaak gesuggereerd, haalde volgens criminele getuigen nog tonnen hasj binnen uit Spanje en was via zijn vriend Atilla Önder mogelijk in een conflict met Turkse criminelen verwikkeld.

Thomas van der Bijl, op 20 april 2006 vermoord in zijn café De Hallen in Amsterdam-West: hetzelfde verhaal. Ook hij had gedoe dat óók, en misschien méér, een motief kon zijn voor de moord waarmee Holleeder niets te maken had.

In maart 2006 was hij gepakt met 800 kilo hasj. In zijn loods in Zwanenburg lag nog 1200 kilo. Elders lagen nog enorme ladingen. Van der Bijl kwam bovendien onlogisch snel na zijn arrestatie vrij (om als 'anonieme bedreigde getuige B' tegen Holleeder te getuigen).

Janssen vindt het logischer dat de financiers van die grootschalige hasjhandel Van der Bijl ineens snel uit de weg wilden laten ruimen, dan dat Holleeder die opdracht gaf.

Zo heeft de waarheid volgens Janssen en Malewicz zóveel kanten dat de rechtbank niet mag kiezen voor de variant met Holleeder als kwade genius achter alle moorden.

De advocaten zullen vrijdagmiddag op de slotdag van hun pleidooi vrijspraak vragen.

Lees terug: Dag 58: advocaten bespreken belangrijkste moorddossiers

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden