Concertgebouw nog niet uit de rode cijfers

Het Concertgebouw heeft het afgelopen jaar 728.266 bezoekers getrokken en een gemiddelde zaalbezetting gehaald van ruim 80 procent.

Erik Voermans
Het Concertgebouw Beeld anp
Het ConcertgebouwBeeld anp

Dit is een lichte stijging ten opzichte van de seizoenen ervoor, zei directeur Simon Reinink van het Concertgebouw maandag bij de presentatie van de plannen voor komend seizoen.

Het nieuwe seizoen
Belangrijke aandachtstrekker in 2017/18 is Turning East, een zesdaags festival in november, gewijd aan ­muziek uit het Midden-Oosten, die daarna een vaste plaats krijgt in de eigen programma's van het Concertgebouw, in de verwachting een nieuwe publieksgroep aan te trekken.

Nieuw is ook de mogelijkheid uit het aanbod een eigen serie van minimaal drie concerten samen te stellen. Wie dat tijdig doet, is goedkoper uit.

Duur, goedkoop, gratis
Verder wordt het weer een komen en gaan van grote en minder grote sterren bij heel dure en heel goedkope, of zelfs gratis toegankelijke concerten.

Simon Rattle komt in zijn laatste jaar als chef van de Berliner Philharmoniker langs met Bruckners Negende symfonie en een nieuw stuk van Hans Abrahamsen, Valery Gergjev komt voor het eerst met zijn Münchner Philharmoniker, Bernard Haitink komt tweemaal met het Chamber Orchestra of Europe, Teodor Currentzis dirigeert zijn orkest in Beethoven en Mozart, Barbara Hannigan dirigeert orkest Ludwig en zanger Bryn Terfel laat zijn gezicht zien. Violist Leonidas Kavakos krijgt carte blanche en gaat ook dirigeren.

Koninklijk Concertgebouworkest
Bij het Koninklijk Concertgebouworkest treden zowel de huidige chef Daniele Gatti (acht programma's, met Mahler en Bruckner, maar ook Escher en Bosmans) als zijn nog levende voorgangers aan. Mariss Jansons komt met Rachmaninov, Riccardo Chailly met de complete Vuurvogel en Haitink met Mahlers Negende.

Het KCO geeft in 2017/18 85 concerten in Nederland en 30 in het buitenland.

Volgens financieel directeur David Bazen is afgelopen boekjaar met rode cijfers afgesloten, ondanks een al vijf jaar stabiele abonnementenverkoop. Het tekort is enkele tonnen; de cijfers waren nog niet precies bekend. "We zijn de bezuinigingen van 2012 nog steeds niet te boven."

In de serie Meesterpianisten komen twaalf klavierleeuwen langs, onder wie Sokolov, Kissin, Trifonov, Schiff en Perahia. Beatrice Rana maakt haar debuut in de serie. Lucas en Arthur Jussen zijn te gast in een 'extra concert', waarbij ze onder meer een voor hen geschreven stuk van de Turkse componist Fazil Say zullen spelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden