Concert op de Amstel sluit Bevrijdingsdag af

Op de klanken van We'll meet again van Vera Lynn en met de Magere brug op de achtergrond neemt Koningin Beatrix woensdag afscheid van Amsterdam na afloop van het 5 mei-concert. Foto ANP

AMSTERDAM - Met het traditionele 5-mei concert op de Amstel in Amsterdam is woensdag de 65e viering van Bevrijdingsdag afgesloten. Het concert op een drijvend podium in de rivier werd bijgewoond door koningin Beatrix, premier Jan Peter Balkenende en andere hoogwaardigheidsbekleders. Het publiek ontving de koningin bij aankomst met gejuich en luid applaus. Het concert verliep zonder problemen.

Langs de kade stonden duizenden mensen en ook in bootjes genoten mensen van de muziek. Vanwege het incident tijdens de dodenherdenking dinsdagavond waren er veel agenten op de been die alles en iedereen in de gaten hielden.

Het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Ed Spanjaard verzorgde dit jaar het concert. De musici werden bijgestaan door de Nederlandse sopraan Eva-Maria Westbroek, opera- en operettezangeres Marjon Lambrinks, musicalster Freek Bartels en zangeres Edsilia Rombley.

De muziekuitvoering begon traditioneel met het Lied van de Vrijheid van Thé Lau. Marjon Lambriks zong het lied Dit is een plek om lief te hebben van Toon Hermans. Dit jaar wordt uitgebreid stilgestaan bij de dood van de Limburgse cabaretier tien jaar geleden.

Ook de Reddingsbrigade leverde een bijdrage. Leden en oud-leden van de Nationale Sportploeg van de Reddingsbrigade voerden in het ijskoude water van de Amstel een zwemact met brandende fakkels uit. De zwemmers hielden ongeveer veertig fakkels boven water die in de avondschemer voor een sfeervolle ondersteuning van de zang van Eva-Maria Westbroek moesten zorgen.

Het nummer We'll meet again - waarmee Vera Lynn bekendheid verwierf tijdens de Tweede Wereldoorlog - sloot het concert zoals ieder jaar af. De koningin voer op dit lied in een rondvaartboot door de gracht weg, terwijl het aanwezige publiek massaal meezong en Beatrix toejuichte en luid applaudiseerde.

Tijdens het Bevrijdingsconcert was dit jaar een noodverordening van kracht. De politie creëerde rondom de Amstel een veiligheidsgebied met hekken. Agenten hadden extra bevoegdheden om mensen uit het gebied te verwijderen.

Vanaf 18.00 uur was het bij huizen in de buurt verboden om op een balkon of een dak te zijn. Ook mochten bewoners er niet hun ramen open hebben staan. Personen die in het gebied wonen of er op bezoek gingen, werden onder begeleiding van agenten van en naar de woning gebracht. De noodverordening duurt tot middernacht. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden