Concern van Kooistra failliet

Sjoerd Kooistra. Foto ANP Beeld Nederlandse Freelancers
Sjoerd Kooistra. Foto ANPBeeld Nederlandse Freelancers

AMSTERDAM - Het horecaconcern van wijlen Sjoerd Kooistra is failliet verklaard.

De curator van Plassania Beheer BV, advocaat Seerp Gratama, heeft binnen enkele dagen vastgesteld dat de onderneming op geen enkele wijze meer aan zijn verplichtingen kan voldoen. De schatting van de schuldenlast bedraagt 140 miljoen euro.

Gratama, partner van Certa Legal op de Keizersgracht, werd woensdag als bewindvoerder aangesteld. Hij werkt met een team van zeven mensen aan de inventarisatie van de boedel. Hij gaat ervan uit dat het concern, dat met ontelbare bv's vertakt is, zo'n negentig horecazaken omvat. ''We onderzoeken alle verbanden tussen de bv's,'' aldus Gratama. Hij heeft inmiddels van drie bv's vastgesteld dat ze rechtstreeks onder Plassania vallen: Horeco BV, Jane Mercedes Denise BV en Horeca Beheer Spui BV. ''Die vennootschappen vallen onder mijn beschikking als curator.''

Van dertig zaken is vastgesteld dat Kooistra daarvan ook het onroerend goed in bezit had. Gratama zal overleggen met de hypotheekhouders, waarvan de Friesch-Groningse Hypotheekbank veruit de grootste is, maar zegt dat verkoop van die panden voor de hand ligt. In Amsterdam betreft dat alleen de Exit in de Reguliersdwarsstraat, die voor de zomer op last van Heineken, de grootste schuldeiser, werd gesloten.

Voor zover nu bekend heeft Plassania in de Amsterdamse horeca verder geen onroerend goed. Via nauw aan het bedrijf gelieerde bv's als Dantzig aan de Amstel BV, Gouden Plein BV en Reguliers BV deed Kooistra zelf wel de exploitatie van Exit, Soho, Heineken Hoek, Luxembourg, April en Dantzig. Die bv's staan allemaal op naam van Kooistra's rechterhand Martin Nijdam, maar onzeker is of de ondernemingen meegaan in het faillissement. ''We moeten onderzoeken of er een link is met Plassania,'' aldus Gratama. ''We bekijken of ze zelfstandig kunnen doordraaien, dan kunnen ze wat mij betreft blijven bestaan.''

Met het faillissement treedt een afkoelingsperiode in waarin de curator tijd krijgt om de boedel te inventariseren. De vele tientallen beslagleggingen van de schuldeisers - behalve Heineken ook brouwer Inbev, de fiscus en een aantal banken - hebben nu geen betekenis meer. (ALBERT DE LANGE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden